Pažitka
Název:

Sedmikráskový salát s máslovou mrkvičkou


Sedmikráskový salát s máslovou mrkvičkou


Ingredience:
Ingredience:
mrkev3 ks
drobné těstoviny (ditalini rigati)250 g
sůl dle chuti
máslo kousek
mozzarella150 g
rukola200 g
cherry rajčátka150 g
pampeliškové listy2 hrsti
sedmikráskové květy hrst
Postup přípravy:

Na jaře jsou louky plné jedlé krásy. Začne to medvědím česnekem, kopřivami a pokračují sedmikrásky, fialky, pampelišky...

To všechno roste volně na louce či v lese. Většina těchto rostlin má v sobě mnoho léčivých účinků a také dobrou chuť. Vyzkoušejte s námi dnes pampeliškové listy a sedmikrásky.

Původně jsem chtěla připravit salát ředkvičkový. Ale chyběly mi k němu doma ředkvičky. Ty u nás každé jaro frčí a z lednice mizí rychlostí blesku. Takže člověk počítá, že je v lednici najde, pěkně připravené na pracovní jarní salát  nejsou tam. Proto jsem použila suroviny dostupné doma a na zahradě.

Salát, který vznikl, byl opravdová pecka. Chtěla jsem se rozdělit a nechat trochu rodině, ale nešlo to. (smích)

Nebojte se použít mladé pampeliškové listy a sedmikrásky ze zahrádky, stejně jako já. Stačí je jen omýt a přidat do salátu.

Těstoviny dejte uvařit do osolené vody. Na skus. Mrkev oloupejte a škrabkou naloupejte tenké plátky.

V kastrolku si rozpusťte kousek másla (asi 1 - 2 lžíce) a vsypejte mrkev. Poduste, asi pět, sedm minut. Mrkev pěkně změkne. Stáhněte z plotny a přidejte omyté pampeliškové listy.

Uvařené, scezené těstoviny, dejte do mísy. Přidejte mrkev s pampeliškovými listy, nakrájená rajčátka, omytou a osušenou rukolu a natrhanou mozzarellu. Smíchejte, dokud jsou těstoviny ještě teplé. Mozzarella se lehce rozpustí.

Nakonec dejte sedmikráskové květy. Promíchejte a podávejte. Salát může být klidně vlažný, ale i studený.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno