Pažitka
Název:

Sedmikráskový sirup (šťáva)


Sedmikráskový sirup (šťáva)


Ingredience:
Ingredience:
květy sedmikrásky500 ks
převařená vlažná voda1 l
citron2 ks
cukr krystal1 kg
kyselina citronová20 g
Postup přípravy:

Píšete mi, že nemůžete nikde v okolí najít fialky. Nic se neděje, příroda je kouzelná a nabízí i jiné možnosti.  SEDMIKRÁSKA neboli chudobka má léčivé účinky. Jednak posiluje imunitu, urychluje metabolismus a zlepšuje vstřebávání vitamínů a minerálů, ale navíc působí protizánětlivě, ulehčuje odkašlávání a obsahuje antibakteriální a antimykotické látky.

Květy rozkvetlých sedmikrásek (chudobek) bez stonků vypereme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme vlažnou vodou. Přidáme omyté citróny rozkrájené na kolečka (pokud možno bez pecek) a necháme 24 hodin louhovat. 
Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a kyselinu citrónovou a za občasného míchání vaříme ještě asi 20 minut.
Pak už jen sirup plníme do láhví s uzávěry. Když ho zalijeme vodou, můžeme si udělat výbornou osvěžující šťávu. Z výše uvedeného receptu jsem získala asi 1,5 l sirupu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno