

| Ingredience: | |
| mletá maso mix (50% hovězí a 50% vepřové) | 1 kg |
| vejce | 2 ks |
| větší cibule | 1 ks |
| česnek | 2 stroužky |
| strouhanka | 2 lžíce |
| hrubá mouka | 2 hrsti |
| sladká mletá paprika | dle chuti |
| majoránka | dle chuti |
| sůl | 1 lžíce |
| cukr | 1 lžíce |
| pepř | dle chuti |
| Šťouchané brambory: | |
| brambory | 500 g |
| máslo | dle potřeby |
| velká cibule | 3 ks |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| jarní cibulka | dle chuti |
Sekaná je výborná v tom, že se může konzumovat k obědu jako teplý pokrm a k večeři jen za studena s chlebem, jak ji máte rádi vy? My jsme ji v pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem připravili se šťouchačkama.
Do mletého masa nasypeme lžíci cukru a soli, přilijeme 200 ml vody, vše dobře promícháme a necháme do druhého dne proležet v lednici. Do uleželého mletého masa přidáme ostatní ingredience a vše dobře promícháme.
Jednu ruku si namočíme a dáme trochu mletého masa na dlaň druhé ruky a postupně přidáváme až k předloktí, takže máme na celé jedné ruce hrubý váleček masa, který si uplácáme do tvaru šišky. Volnou mokrou rukou si sekanou na ruce hezky uhladíme a položíme ji opatrně do pekáče, kde ji uhladíme i z druhé strany. Teď už jen podlijeme asi 200 ml vody, přikryjeme víkem a pečeme asi 40 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C. Pak odkryjeme a pečeme ještě 10-20 minut, aby se nám vytvořila kůrčička.
ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY
Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme vodu a rozšťoucháme. Nakonec vmícháme na másle usmaženou cibulku, osolíme, opepříme a přidáme jarní cibulku.
Fotos: Katalin Sándor
Všechny recepty z pořadu najdete na webu TV Paprika CzSk: www.tvpaprika.cz
Podrobné info: