Pažitka
Název:

Sekaná z čočky

vegetariánský recept


Sekaná  z čočky


Ingredience:
neuvařená zelená čočka1 hrnek
vlašské ořechy1 hrnek
rozemletá lněná semínka + 1/2 hrnku vody3 lžíce
česnek3 stroužky
najemno nakrájená cibule3 ks
najemno nakrájený řapíkatý celer1 hrnek
nahrubo nastrouhaná mrkev1 hrnek
nahrubo nastrouhané sladké jablko1/3 hrnku
hrozinky1/3 hrnku
pomixované ovesné vločky1/2 hrnku
čerstvý či sušený tymián2 lžičky
sůl špetka
pepř špetka
kečup1/4 hrnku
javorový sirup či jiné sladidlo1 lžíce
jablečné pyré / výživa2 lžíce
balsamikový ocet1 a 1/2 lžíce
rostlinný olej na smažení
Ingredience:
Postup přípravy:

Odměnou pro mě byla slova mého syna: “Maminko, mňam, maminko, ještě buchtu!“

Čočku propláchneme a dáme vařit spolu s přiměřeným množstvím vody do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme asi 45 minut, čočka by měla být lehce rozvařená. Ořechy si nasekáme na menší kousky a opražíme na pánvi. Lněná semínka rozemeleme, pokud si nekoupíme přímo drcená, přidáme vodu, dobře promícháme a necháme bokem nabobtnat, aby pustila sliz.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, restujeme asi 5 minut, ke konci restování přidáme prolisovaný česnek. Poté přidáme celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut restujeme. Čočku a suroviny z pánvičky si dáme do velké mísy, přisypeme ořechy, rozmixované vločky a dobře promícháme. Dochutíme pepřem, solí, případně dalším kořením. Poté rozprostřeme do zapékací nádoby, použila jsem plechový velký srnčí hřbet.

V hrnku promícháme kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřeme touto směsí čočkovou sekanou. Pečeme na 180°C asi 45 minut.

Po upečení a lehkém vychladnutí jsme se pustili do ochutnávání. Odměnou pro mě byla slova mého syna: “Maminko, mňam, maminko, ještě buchtu!“ Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Darja Hladíková

    zavřít okno