Pažitka
Název:

Semínkový chléb bez mouky


Semínkový chléb bez mouky


Ingredience:
Ingredience:
jemné vločky (pohankové)150 g
lněná semínka100 g
slunečnicová semínka130 g
chia semínka3 lžíce
vlašské ořechy, posekané50 g
psyllium4 lžíce
sůl1 lžička
javorový sirup1 lžíce
kokosový olej nebo ghí3 lžíce
studená voda350 ml
Postup přípravy:

Upéct chleba bez mouky? Jde to. A je to snadné, vlastně na tom nemůžete nic pokazit, nemůže se totiž stát, že nevykyne.

Je hodně sytý a poprvé mě překvapila jeho konzistence. Čekala jsem, že se bude rozpadat nebo hodně drobit. Ale vločky a psyllium udělají hmotu kolem semínek a tak chleba krásně drží pohromadě. 

Vločky použijte jemné (jemně mleté) a druh je jenom na vás. Já použila pohankové a tak je chleba bezlepkový. Ale klidně použijte i špaldové nebo běžné jemné vločky. Ghí nebo kokosový olej? Opět to, co máte doma. Po ghí bude chleba máslový a po kokosovém oleji bude mít lehkou kokosovou vůni. Ořechy. V originálním receptu TADY jsou lískové oříšky. Já mám ale nejradši vlašské. A v chlebu zvlášť. Ale spousta lidí na ně má bohužel alergie, takže i ořechy vybírejte podle toho.

Doufám, že vás semínkový chleba taky tak nadchne. Nejen tou jednoduchostí při přípravě, ale hlavně svojí chutí.

V míse smíchejte všechny sypké ingredience.
V kastrolku rozehřejte kokosový olej (nebo ghí). Přidejte vodu a lžíci javorového sirupu. Tekutou směs nalijte k sypké směsi a dobře promíchejte. Nechte v lednici odpočinout. Minimálně 2 hodiny, ale já nechávám buď přes noc, nebo umíchám ráno a peču odpoledne.
Pečící formu (hřbet) dobře vyložte pečícím papírem. Směs lžící přendejte do formy a uhlaďte.
Na 175°C pečte 20 minut. Poté opatrně vyklopte z formy na plech (díky pečícímu papíru to půjde lehce) a dopečte dnem vzhůru dozlatova, ještě přibližně 30 - 40 minut.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno