Pažitka
Název:

Semla


Semla


Ingredience:
Těsto:
máslo75 g
mléko200 ml
teplé voda100 ml
čerstvé kvasnice25 g
cukr krystal40 g
sůl špetka
kardamom1 lžička
vejce1 ks
hladká mouka500 a 60 g
prášek do pečiva2 lžičky
rozšlehané vejce na potření1 ks
cukr moučka na posypání
Mandlová náplň:
loupané mandle200 g
cukr moučka80 g
cukr krystal80 g
vanilkový cukr1 lžička
kardamom špetka
smetana ke šlehání1 lžíce
voda100 ml
40% smetana ke šlehání400 ml
Postup přípravy:

Švédská věc, jak jinak. Někdo (barbaři) jim říká housky s krémem, ale jde o měkoučké kynuté těsto provoněné kardamomem, naplněné mandlovou pastou a do tuha ušlehanou smetanou a poprášené cukrem. 

Švédové jsou podivuhodní, neb jistá část země konzumuje semlu zalitou v misce teplým mlékem, brrr. (Mé vzpomínky na jídla podobného typu jsou traumatickým zážitkem z dětství způsobeným návštěvou nemocnice, přičemž mi ke snídani byl předložen rozmočený loupáček v mléce. Nikdy více.)

Něco málo k tradici a gramatice. Semla jest jeden kus, semlor množné číslo. A semly...to já už tak česky skloňuju. Tradice jíst semly je spojena s předvelikonočním časem, pečou se na fettisdagen, „tlusté úterý“, které bývá 40 dní před Velikonocemi. Dříve se sely jedly každé úterý v postní době (doba do příchodu Velikonoc), ale dneska je mají už od ledna v každém pekařství. Každý rok se ve Švédsku zkonzumuje odhadem 40 milionů těchto dobrot.

Semla má spoustu variací lišících se kraj od kraje, tady se na některé můžete podívat. Ale upozorňuju, že je to švédsky.

1.    Rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte ohřát na 37 stupňů (teplota lidského těla). Přidejte kvasnice a rozmíchejte. Dál přimíchejte cukr, sůl, kardamom a postupně 500 g mouky. Zpracujte do koule a nechte pod utěrkou na teplém místě kynout 30 minut.
2.    Předehřejte troubu na 225 stupňů. Smíchejte prášek do pečiva a 60 g mouky a zapracujte do těsta. Pak vytvořte 12 stejně velkých kuliček, dejte na plech a nechte kynout ještě 20 minut. Potřete vejcem a pečte asi 10 minut.
3.    Připravte si mandlovou náplň.  Mandle vložte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cukr moučka a krystal a trochu vody a opět mixujte. Nakonec přidejte kardamom, vanilkový cukr, šlehačku a naposledy vše mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.
4.    Z upečených bulek seřízněte vršek (nebo jej vystřihněte nůžkami) a vzniklý prostor vyplňte mandlovou hmotou. Vyšlehejte smetanu, dejte ji do cukrářského sáčku a ozdobte semlu. Přiklopte vrchní odříznutou částí a posypejte moučkovým cukrem.
 
P.S. Opovažte se upéct semly někdy jindy, než v době, kdy se mají péct! My jsme to zkoušeli v létě a všichni na nás vrhali kradmé pohledy. Švédové vás budou podezřívavě a nedůvěřivě pozorovat, nebo oni si na svých tradicích lpí.
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kristina Hrubá

    zavřít okno