Pažitka
Název:

Sendvič z hovězího pupku

Flank steak sandwich


Sendvič z hovězího pupku


Ingredience:
Naložení masa:
flank steak neboli pupek0,5 kg
šalotka1 ks
česnek2 stroužky
směs bylinek hrst
pepř špetka
med3 lžičky
olivový olej5 lžic
červené víno0,5 dcl
Sestavení sendviče:
bageta1 ks
majonéza dle potřeby
rajče1 ks
žampiony8 ks
pesto dle potřeby
fazolky100 g
cuketa1 ks
Postup přípravy:

Tento recept potěší většinu mužské populace. Ale věřím, že i ženy "masožroutky" se zde najdou. A když ne, tak vás to potěší, protože tím můžete potěšit svého muže. Trošku zamotaný úvod, ale...

Chtěla jsem tím říct, že tento kus masa miluji i já. Člověk, který maso má rád a konzumuje, ale nelibuje si v něm. Jenže pupek neboli flank steak je taková pochoutka, že to prostě jinak nejde.

Je vhodný, jak na dušení a pečení, tak i na pečení v celku a poté krájení na tenké plátky. Ty můžete podávat "jen tak" na prkénku, nebo je vložit do kusu pečiva.

Já zvolila tu druhou variantu. Tento kus masa jsem si přes noc naložila, poté položila můj rozpálený úžasný růžový lotusáček a lehce ho ogrilovala cca 8 minut z každé strany.

Tak ho pojďte zkusit se mnou a uvidíte, že nebudete litovat.

Bylinky si posekáme a vložíme do misky, ve které budeme maso marinovat. Šalotku si pokrájíme najemno, hodně jemno a přidáme k bylinkám. Prolisujeme česnek a také přidáme do misky. Opepříme. Přidáme tři lžičky medu. Přilijeme víno. Přidáme ještě olivový olej. A celé promícháme.

Maso vložíme do marinády. Maso obalíme v marinádě, přiklopíme a dáme na 2-3 hodiny do lednice. Nejlepší je ale maso marinovat přes noc.

Těsně před grilováním si očistíme žampiony, odlomíme nožičky. Připravíme si pesto. Já použila kopřivové domácí, ale můžete použít jakékoliv. Do každého žampionu vložíme lžičku pesta.

Rajčata a cuketu nakrájíme na tenké plátky.

Připravíme si majonézu. Já použila domácí.

Fazolky si také očistíme. A to tak, že odkrojíme špičky. Zakápneme je olivovým olejem. Osolíme a opepříme.

Vytáhneme maso z ledničky a jdeme grilovat.

Nejprve ogrilujeme zeleninu. Tedy záleží, jak máte velký gril. Žampiony poklademe na gril a pomalu grilujeme. Pesto uvnitř se bude vsakovat do houby a nakonec z toho vznikne velká pochoutka.

Cuketu pokapeme olivovým olejem a také položíme na gril.

Sundáme žampiony a cuketu a přidáme na gril fazolky. Ty děláme cca 3 minutky, je to rychlovka.

Když je zelenina hotová, odložíme jí stranou a vrhneme se na maso.

Maso grilujeme z každé strany 8 minut. Dejte si pozor, aby jste ho neměli na maximálním plamenu, aby se nespálilo. To by byla velká škoda.

Mezitím, co se nám připravuje maso, tak si pokrájíme žampiony na malé kousíčky. Stále hlídáme maso, aby se nespálilo.

Po upečení maso sundáme a položíme na prkénko. Na tom ho necháme ležet pár minut, aby se šťáva uvnitř rozležela.

Poté ho nakrájíme na plátky. Pozor, vždy krájíme proti vlásečnicím a šikmo cca 45 stupňů. Bude se vám tak lépe kousat.

Nyní použijeme zbylou marinádu. Tu nalijte do kastrůlku a vložte na plotýnku. Přiveďte jí k varu a nechte vyvařit víno a tekutiny. Trvá to cca 3 minuty. Zbyde vám směs z bylinek, opečené cibulky a česneku a je to moc dobré.

Poté si pokrájíme bagetu a položíme jí na gril. Z vnitřní strany jí potřete majonézou. Pečte jí cca 1 minutu, jenom aby se prohřála a byla křupavá.

Na bagety s majonézou položíme zredukovanou směs. Dále položíme plátek rajčete, plátek cukety a plátky flank steaku.

Na jednu část jsem přidáme pokrájené žampiony, na druhou ogrilované fazolky.

Přiklopíme druhou půlkou bagety pomazané majonézou. A celé propíchneme špejlí, aby se sendvič nerozjížděl.

K sendviči můžeme podávat okurkový salát s mátou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Kuranova - Smooth cooking

    zavřít okno