Pažitka
Název:

Shakshuka


Shakshuka


Ingredience:
Ingredience:
sekaná rajčata400 g (plechovka)
česnek1 stroužek
mletý římský kmín1 lžička
vajíčka4 ks
chilli nebo kayenský pepř dle chuti
sůl dle chuti
čerstvý koriandr hrst
jarní cibulka1 ks
limetka - šťáva1/2 ks
med (dle chuti rajčat)1 lžička
Postup přípravy:

Šakšuka se dnes snídá nejen v Izraeli a Africe, místě svého původu, ale i tady. V sedm ráno bych si jí nedala. je to super snídaně pro víkendová pozdní rána, kdy se kolem desáté pomalu došoupete do kuchyně. Tohle jídlo vám nezabere o moc víc času než udělat čaj a kafe. Pokud to na vás je ráno i tak moc velká divočina, zkuste si ji připravit k obědu nebo večeři.

A jestli ji chcete mít víc českou a výrazný římský kmín a koriandr nemáte rádi, vyměňte římský kmín za ten obyčejný drcený a koriandr za petrželku. Nebo jenom přidejte víc jarní cibulky a místo chilli dejte mletý pepř.

Na rozpálenou pánev vlijte rajčata (nebo na menší kousky pokrájená čerstvá rajčata). Přidejte římský kmín, sůl a chilli podle chuti. Přidejte i prolisovaný stroužek česneku, limetkovou šťávu a pokrájenou jarní cibulku. Podle chuti oslaďte trochou medu (letní rajčata ze zahrady to určitě potřebovat nebudou).

V rajčatech udělejte vařečkou čtyři důlky a do každého vyklepněte vajíčko. Přiklopte pánvičkou a chvilku počkejte, až ztuhne bílek (žloutek by měl zůstat tekutý).

Na závěr posypte čerstvým koriandrem a ještě trochou jarní cibulky a snídejte společně s (toustovým) chlebem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno