

| Ingredience: | |
| olivový olej | dle potřeby |
| velká cibule | 1 ks |
| česnek | 4 stroužky |
| mletý římský kmín | 1 lžička |
| harissa | 1/2 lžičky |
| kapie (červená, oranžová, žlutá) | 3 ks |
| rajčatový protlak/pyré | 100 g |
| krájená rajčata v plechovce | 200 g |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| vejce | 5 ks |
| čerstvá petrželka | dle chuti |
Šakšuka je izraelský (židovský) pokrm oblíbený nejen po celém Středním východě, ale také v severní Africe a na Balkáně. Zpestřila jsem si ho ještě oproti klasickému základnímu receptu barevnými paprikami. Podává se jako snídaně anebo večeře s plackami nebo chlebem. Taková obdoba našeho leča jen se to nesmí míchat. Běžně se přidává harissa a chilli paprička, tu jsem ovšem nedala, protože jídlo bylo i pro děti. Je to dobrota!
Na oleji v pánvi orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme kmín, pepř a harissu a ještě chvíli restujeme. Pak přidáme nakrájené papriky a opečeme. Po chvíli přisypeme nakrájená rajčata a protlak, osolíme a přiklopíme. Když jsou papriky měkké, uděláme vařečkou díry, do kterých vyklepneme vejce, přiklopíme a už to nemícháme. Stáhneme oheň na polovinu a dusíme, dokud nejsou vejce hotová. Podáváme posypané čerstvou petrželkou a chlebem nebo jiným pečivem.
Podrobné info: