Pažitka
Název:

Silný hovězí vývar s domácími játrovými knedlíčky


Silný hovězí vývar s domácími játrovými knedlíčky


Ingredience:
Ingredience:
hovězí oháňka800 g
mrkev dle chuti
petržel dle chuti
celer dle chuti
libeček dle chuti
pórek1/2 ks
kurkuma špetka
kari koření (nemusí být) špetka
sůl dle chuti
pepř dle chuti
nové koření2 kuličky
cherry rajčátko1 ks
cibule i se slupkou1 ks
Knedlíčky:
játra (hovězí nebo vepřové)500 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
čerstvá majoránka dle chuti
změklé máslo100 g
česnek2 stroužky
žloutek1 ks
strouhanka z celozrnného pečiva dle potřeby
Postup přípravy:

Máme rádi všechny vývary, zeleninové polévky, ale přiznám se, že vývary s noky, nudlemi nebo knedlíčky, máme nejraději. Jeden dnešní vývar přidávám. Vývar ochucuji jen špetkou soli, pepře a kurkumy. Nepřidávám žádné glutamáty ani žádná jiná ochucovadla, jenom nakrájené bylinky. Snažím se připravovat vývar tak, jak ho připravovaly naše maminky a babičky.

Nejdříve si připravíme játrové knedlíčky. Játra rozemeleme v sekáčku (rozmixujeme nebo naškrábeme), přidáme sůl, mletý pepř, majoránku, žloutek, změklé máslo, utřený česnek a zahustíme podle konzistence trochou strouhanky. Uděláme si mokrou rukou knedlíčky.

Maso a všechnu zeleninu vložíme do tlakového hrnce. Přidáme snítku libečku, rajčátko, sůl, kurkumu, cibuli ve slupce (pro pěknou barvu vývaru) a nové koření Zalijeme vodou a tlakujeme cca 15 - 20 minut. Po této době vývar přecedíme do druhé hlubší nádoby. Maso i zeleninu nakrájíme na malé kousky a vrátíme do nádoby, kam jsme přecedili vývar. Do vývaru vložíme povařit játrové knedlíčky. Vaříme, dokud knedlíčky nevyplavou. Jeden knedlíček ochutnáme a podle potřeby dál povaříme. Pokud potřebujeme vývar mít hustší, vložíme do vývaru povařené a scezené domácí nudle nebo jiné libovolné těstoviny, nebo doma zhotovenou drobenu nebo noky. Podle potřeby osolíme, opepříme, můžeme přidat i kari koření, ale není nutné. Přidáme pokrájený libeček, nebo petrželku. Podáváme samotný vývar, nebo můžeme například s pečivem.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno