Pažitka
Název:

Silný kuřecí vývar


Silný kuřecí vývar


Ingredience:
Vývar:
kuřecí křidélka, skelety dle potřeby
větší cibule1 ks
mrkev dle potřeby
celer dle potřeby
petržel dle potřeby
petrželová nať nebo pažitka dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Kapání:
vejce1 ks
voda3 lžíce
muškátový oříšek dle chuti
polohrubá mouka4 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

V tomto období chřipek a viróz je nejlepší silný vývar. A jelikož je u nás doma nezvaný host jménem Moribundus, nezbylo mi nic jiného než uvařit hodně silný kuřecí vývar, aby nás zas postavil na nohy. Musím uznat, že i když děti neměly chuť k jídlu, tak vývar snědly a já měla radost. Zavářky do polévky obměňuji, naposledy jsem dělala krupicové nočky, včera kapání a příště zase budou třeba domácí nudličky. 

Kuřecí křidélka a skelety opláchneme a dáme do hrnce společně s rozpůlenou cibulí, zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a necháme pomalu vařit, dokud maso nezměkne (cca 2 hodiny). Potom vývar přecedíme a křidélka a skelety obereme. Nakrájíme na kostičky kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a dáme vařit do vývaru. Když je zelenina měkká, můžeme přidat trochu petrželky nebo pažitky. Pak vrátíme zpět obrané maso. Nakonec si připravíme kapání. Do hrníčku si rozklepneme vejce, přidáme 3 lžíce vody, sůl, špetku muškátového oříšku a 4 lžíce polohrubé mouky. Těstíčko poté lijeme přímo do hotové polévky přes hrubé struhadlo nebo sítko s většími oky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno