Pažitka
Název:

Šípkový sirup


Šípkový sirup


Ingredience:
Ingredience na cca 4 litry sirupu:
šípky1,5 kg
převařená voda2,5 l
krystalový cukr2 kg
kyselina citronová40 g
Postup přípravy:

Je zásobárnou vitamínu C, pomáhá bojovat proti nemocem, podporuje trávení, posilňuje cévy a má blahodárný vliv třeba i na ledviny. Zkrátka univerzální pomocník do každé rodiny, který roste na každém rohu. Letos jsem se naučila z něj vyrobit sirup a ráda se o recept podělím i s vámi.

Šípky oberte od listí a dalšího nepořádku a umyjte. Přemístěte je do vysokého hrnce nebo jiné nádoby a pokuste se porušit jejich strukturu. Nejlépe to jde tyčovým mixérem nebo po jednotlivých kusech také v hmoždíři případně by to mohlo fungovat i paličkou v nějakém sáčku. Nemusíte šípky rozmixovat úplně na kaši, bohatě postačí, když je jen částečně narušíte, aby se obsah mohl uvolnit do výluhu. Rozmačkané šípky zalijte vychladlou převařenou vodou, přikryjte poklicí a nechte 24 - 48 hodin odpočívat v chladu. Nemusíte mít hrnec nutně v lednici, teplotně stálá spíž postačí. Pokud takovéto chladnější místo nemáte, nasypte k výluhu rovnou kyselinu citronovou - pak by se vám neměl zkazit ani v teplejším prostředí.

Hotový výluh slijte přes jemné pláténko (nebo opravdu hodně jemné síto) a hmotu pořádně vymačkejte, aby byla chuť co nejvíce intenzivní. Protože šípky obsahují drobné štětinky, které se poměrně obtížně cedí a pak nepříjemně dráždí, doporučuji tento proces klidně i třikrát zopakovat, abyste měli jistotu, že žádné ve výluhu nezůstaly. 

Výluh prohřejte. Jen velmi mírně, aby se v něm rozpustil cukr, ale vitamíny se neztratily. Teplota ruky postačí. Poté přidejte cukr a kyselinu citronovou, a za občasného míchání nechte zcela rozpustit.

Hotový sirup slijte do čistých a vyvařených lahví (můžete je i propláchnout vysokoprocentním lihem - slivovicí nebo vodkou například) a zavíčkujte. Malé množství alkoholu můžete také kápnout i na hladinu sirupu pod víčko - zajistíte tak lepší konzervaci.

Skladujte v chladu a temnu. Pokud sirup dobře ošetříte a vyhnete se všem vnějším vlivům, které by mohly způsobit plíseň nebo kvašení, vydrží vám určitě minimálně po celou zimu, pravděpodobně i déle. Sirup doporučuji používat do čaje (ne horkého) nebo dávkovat po lžičkách, a to při nemoci nebo v obdobích kdy je tělo nějakým způsobem oslabeno či zatěžováno.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno