Pažitka
Název:

Sirup z květů černého bezu


Sirup z květů černého bezu


Ingredience:
Ingredience:
rozkvetlé květy černého bezu650 g (cca 130 ks)
kyselina citronová40 g
převařená vychlazená voda3 l
očištěné citrony3 ks
cukr krupice rozvařený ve 2 l vody6 kg
Postup přípravy:

Kdo by neznal sirup z květů černého bezu. Když se použije opravdu velké množství květů, které jsou plné pylu, pak je sirup obzvlášť lahodný a voňavý.

Do většího, hlubšího a nejlépe nerezového hrnce dáme převařit 3 l vody. 

Přidáme kyselinu citronovou a necháme vychladit.

Do chladné vody s kyselinou přidáme květy, které jsme před použitím opatrně vyklepali od případných broučků a mušek a poté proložíme plátky citronu.

Hrnec zakryjeme utěrkou a dáme na chladnější místo odpočinout na 48 hodin. Je dobré vše v hrnci alespoň dvakrát za den promíchat.

Po 2 dnech rozvaříme ve 2 litrech vody cukr. Vaříme za stálého promíchávání, aby se nám velké množství cukru nepřichytávalo ke dnu. Pak necháme zchladnout.

Hustý cedník vyložíme utěrkou, nebo plátýnkem a vyluhované květy s citronem důkladně vyždímáme. 

Takto získanou bezovou šťávu smícháme s chladným cukrovým roztokem.

Promícháme a naplníme do vhodných, dobře umytých lahví. Uzavřeme a skladujeme ve tmě.

Bezový sirup konzumujeme naředěný chladnou obyčejnou, nebo minerální vodou.

Je taktéž lahodný, když dáme do 200 ml sklenky/hrnku cca 50cl sirupu, přidáme plátek citronu, plátek čerstvého zázvoru a zalijeme horkou převařenou vodou.

neředěný sirup se také může při nachlazení a nemocných průduškách užívat 5x za den jednou polévkovou lžíci.

Z uvedeného množství surovin zhotovíme 7,5 litrů sirupu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno