Pažitka
Název:

Sirup z rýmovníku


Sirup z rýmovníku


Ingredience:
Ingredience:
rýmovník20 - 30 lístků
BIO citron, limetka nebo pomeranč dle chuti
voda dle potřeby
čekankový sirup + třtinový cukr (březový) dle chuti
skořice (nemusí být) špetka
zázvor (nemusí být) dle chuti
Postup přípravy:

Náhlé výkyvy teplot, sychravé počasí, nedostatek sluníčka a následná)únava už zkrátka patří k podzimu. Přestože někteří jedinci tím procházejí bez jakékoliv újmy, jiní melou z posledního, byť se od rána do večera dopují vitamíny, tak zkuste dát důvěru přírodě. Aby se vám a vašim ratolestem s rýmou a nachlazením snáze bojovalo, vyrobte si vlastní léčivý sirup.

Den před samotným vařením sirupu připravíme odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citronu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát. Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a scezený odvar přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte slazení. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout.

Vaření se zpočátku může zdát jako "nekonečný příběh", jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle - proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv. "hrnečku, vař". Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek - pokud kapička drží tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kačka Tichá

    zavřít okno