Pažitka
Název:

Skořicová panna cotta se zkaramelizovanými jablky


Skořicová panna cotta se zkaramelizovanými jablky


Ingredience:
Ingredience na panna cottu:
smetana ke šlehání200 ml
třtinový cukr1 lžíce
skořice1 svítek
skořice1 špetka
želatina2 plátky
Na zdobení:
máslo1 lžička
malé jablko1 ks
třtinový cukr2 lžíce
skořice mletá1/2 lžičky
pekanové ořechy1 hrst
Postup přípravy:

Na tuto skořicovou panna cottu jsem opravdu pyšná. Přemýšlela jsem fakt dlouho, čím ji doplnit, a kombinace s jablky a oříšky mi stejně přišla nejlepší. Karamelová omáčka s orestovanými jablíčky na másle a pekanovými oříšky je prostě skvělá.

Smetanu si společně s cukrem a skořicí dáme do rendlíku a prohřejeme těsně pod bod varu. Poté necháme trochu zchladnout zhruba na teplotu 35-40 stupňů.

Mezitím si namočíme do ledové vody plátky želatiny.

Když nám smetana zchladne, vymačkáme si plátky želatiny a vložíme do smetany.

Vše důkladně promícháme a nalijeme do formy (já používám silikonovou formu na muffiny, můžete ale použít i mističky a panna cottu nemusíte vyklápět).

Panna cottu vložíme do lednice a necháme minimálně 2 hodiny ztuhnout.

Mezitím si připravíme restovaná jablka. Jablko si oloupeme a zbavíme ho jádřince. Nakrájíme ho na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejeme lžičku másla a začneme na něm jablko restovat.

Když nám začne jablko zlátnout a měknout, zasypeme ho třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat.

Nakonec přidáme skořici a nasekané pekanové ořechy.

Panna cottu si vyklopíme na talíř a servírujeme ozdobenou restovanými jablky s oříšky. 

 
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno