Pažitka
Název:

Skořicové donutky


Skořicové donutky


Ingredience:
Ingredience (cca 25 kusů):
hladká mouka (špaldová)500 g
třtinový cukr50 g
tuk (Hera bez laktózy)100 g
rostlinné mléko (rýžové)250 ml
sušené droždí3 lžičky
žloutek3 ks
sůl špetka
skořicový třtinový cukr na obalování
Postup přípravy:

Sladké pečení je u nás více než oblíbené. Vedle klasických koláčů a bublanin, jsou u nás v oblibě i muffiny a různé podoby minidortíků, tyto donutky k nim také patří. Tato podoba donutek je zdravější v tom, že jsem je nesmažila, ale pekla v troubě a nakonec je obalila ve skořicovém cukru. Pokud chcete hřešit trochu více, může si je ozdobit cukrovou nebo čokoládovou polevou.

Ve větší míse si smícháme mouku, cukr, droždí a špetku soli. Ke směsi přilijeme mléko a přidáme žloutky a promíchejte. Nakonec přidáme tuk a vypracujte těsto. Já jsem použila robota s hnětacími háky, abych těsto pořádně prohnětla. Poté dáme do vymaštěné mísy a zakryjte utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Do vykynutého těsta bouchněte pěstí. Pak ho hněteme 2 minuty na pomoučené pracovní ploše a rozválíme na tloušťku 1cm a necháme 2 minuty odpočívat. Kulatým vykrajvátkem o průměru 8cm (já použila skleničku) vykrajujeme kolečka a pak vykrojíme středy vykrajovátkem o průměru 3,5cm (to jsem použila vykrajovátko na vánoční cukroví). Na plech vyložený pečícím papírem pak vyskládáme vykrojené donutky a necháme ještě 15 minut kynout.

Donutky můžete buď smažit v rozpáleném oleji, nebo jako já, využít zdravější variantu, kdy jsem je upekla v troubě.  Pekla jsem na 180 stupňů cca 8 minut, až se nafouknou a zezlátnou.

Ještě horké je pak obalujeme ve skořicovém cukru (můžete polít cukrovou či čokoládovou polevou, nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem).

Podrobné info:
Počet porcí25 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno