Pažitka
Název:

Skořicoví šneci s jablky


Skořicoví šneci s jablky


Ingredience:
*Těsto:
hladká mouka400 g
droždí (nebo sáček sušeného droždí)1/2 kostky
cukr krupice50 g
skořice1/2 lžičky
mléko250 ml
rozpuštěné máslo80 g
citron - nastrouhaná kůra1 ks
Náplň:
rozpuštěné máslo80 g
cukr krupice60 g
skořice1 lžíce
menší jablka2 ks
Dále budete potřebovat:
vejce na potření
cukr krupice na posypání
Postup přípravy:

Variace na tradiční švédské skořicové rolky, ale bez polevy a navíc s jablky a vlašskými ořechy. Takže pokud chcete zkusit tradiční švédský recept, tady ho nenajdete.

Na zahradě jsem sebrala pár spadlých jablek, vylouskala hrst loňských ořechů a zadělala těsto.

Mimochodem, myslím, že kdybych měla vybrat koření, které v naší kuchyni mizí nejrychleji, bude to určitě skořice!

Mléko ohřejte na přibližně 37°C. Bez teploměru to poznáte tak, že když do mléka ponoříte prst, nebudete cítit ani horké ani studené. Trochu mléka odlijte do hrnku, přidejte lžičku cukru a sušené droždí, rozmíchejte a nechte droždí přibližně 15 minut aktivovat. To samé udělejte, i pokud použijete čerstvé droždí. 

Do mísy vsypte mouku, cukr, skořici a citrónovou kůru. Vše dobře promíchejte.

Rozpusťte máslo. Do mísy k mouce přilijte zbylé mléko, rozpuštěné máslo a v mléce namočené droždí. Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout v chladu (zabalené ve folii nebo v sáčku).

Na náplň rozpusťte máslo, přidejte do něj cukr a skořici a promíchejte. Vznikne z toho taková skořicová kašička. Do misky nastrouhejte na hrubém struhadle jablka.

Těsto rozválejte na obdélník vysoký přibližně 0,5 cm. Potřete až do krajů skořicovou kašičkou a rovnoměrně posypejte jablky. Zarolujte jako klasickou roládu.

Roládu nakrájejte na přibližně 3 cm široká kolečka a ty poskládejte do remosky nebo na pekáček. Neskládejte je úplně natěsno vedle sebe, ale nechte jim ještě trochu prostoru pro nakynutí.

Pekáček nebo remosku plnou šneků nechte 30 minut kynout. Vykynuté šneky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte krupicovým cukrem. Pečte v remosce přibližně 25-30 minut do zlatova a v troubě na 175°C také asi 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí17 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno