Pažitka
Název:

Skořicoví šneci


Skořicoví šneci


Ingredience:
Kynuté těsto:
hladká mouka250 g
polohrubá mouka250 g
cukr krupice100 g
vanilkový cukr1 ks
máslo100 g
droždí1/2 kostky
sůl1 lžička
vejce1 ks
mléko225 ml
Náplň:
rozpuštěné máslo100 g
třtinový cukr6 lžic
mletá skořice2 lžičky
nasekané oříšky (vlašské, lískové, mandle) + na posypání100 g
Grand Marnier3 lžíce
vejce na potření
Postup přípravy:

Základem je kynuté těsto, ze kterého běžně dělám vánočky nebo mazance. Jeho použití je ale velice univerzální. Tentokrát jsem z něj vytvořila skořicové šneky, které ocení především vaše děti. Podávat je můžete ještě vlažné, ale chutnají skvěle i za studena.

1. Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme zhruba 50 ml mléka. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme droždí rozpustit. Poté ho zalijeme vlažným mlékem a zasypeme menší lžící hladké mouky. Kvásek dáme na teplé místo.

2. Do mísy si poté dáme cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu zpracovat (aby se nám rozpustil cukr). Až nám kvásek několikrát zvětší objem, přidáme ho k tekuté směsi a promícháme. Nakonec do těsta necháme zpracovat mouku a sůl.

3. Zpracované těsto dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.

4. Těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na obdélník. Každý namažeme směsí z rozpuštěného másla, třtinového cukru a skořice a rovnoměrně posypeme nasekanými oříšky. Obě těsta stočíme do rolády a každou nakrájím zhruba na 10 šneků. Šneky vyrovnáme do vymazané formy a necháme cca 30 minut vykynout.

5. Před pečením šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 30 minut na 180 stupňů dozlatova.

6. Vychladlé šneky pokapeme Grand Marnier a posypeme trochou nasekaných oříšků. Můžeme podávat ještě teplé, ale skvěle chutnají i studené.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno