

| Ingredience: | |
| hladká mouka | 600 g |
| suché bílé víno | 4 lžíce |
| žloutek | 3 ks |
| kysaná smetana | 10 lžic |
| droždí (42 g) | 1 kostka |
| vlažné mléko na kvásek | trochu |
| vepřové škvarky nasekané nadrobno | 400 g |
| sůl | špetka |
Obyčejné placky můžete vylepšit přidáním škvarků. Placky můžete využít např. jako skvělou přílohu.
Nejprve si připravíme kvásek z kostky droždí, malého množství vlažného mléka a mouky. Necháme v teple vykynout. Přes síto vpravíme do mísy mouku, uděláme důlek, přilijeme kvásek, mírně proděláme, přidáme tři žloutky, kysanou smetanu, sůl, bílé víno a posekané nadrobno vepřové škvarky. Řádně proděláme, posypeme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple 45 minut odpočinout. Pak těsto vyválíme na sílu asi 3/4 cm a vykrájíme skleničkou či tvořítkem kolečka o průměru 6 cm nebo podle svých zvyklostí. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, kde placky necháme dokynout, kolem 30 minut. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme, kmínem, pepřem, kořením Gyros, pálivou paprikou, Mexickými bylinkami, rozmarýnou, prostě každý podle své chuti. Pečeme v předehřáté troubě.
Podrobné info: