Pažitka
Název:

Škvarkové placky zadělávané pivem


Škvarkové placky zadělávané pivem


Ingredience:
Ingredience:
škvarky dle chuti
hladká mouka500 g
sádlo200 g
odstáté pivo130 ml
celé vejce1 ks
droždí20 g (půl kostky)
cukr1 lžička
mletý bílý pepř1 lžička
sůl3 lžičky
drcený kmín3 lžičky
vejce na potření1 ks
hrubozrnná sůl a celý kmín na posypání
Postup přípravy:

Já nevím, jak to máte vy, ale podle mě jsou škvarkové placky od slova škvarky. Takže když už si je člověk čas od času upeče, má koukat na to, aby tam těch škvarků bylo dost. Zadělala jsem jich tedy do těsta co se dalo, přičemž polovinu jsem pokrájela nadrobno tak, aby se do těsta pořádně rozprostřela a druhou polovinu jsem přidala v celku - pro efekt. No, dobrota je to náramná, křupavá, voňavá, kmínová, za tepla nepřekonatelná ... Vyzkoušejte!

Droždí utřeme s cukrem do tekuta, zasypeme lžičkou mouky, přidáme trochu vlažné vody, dobře rozmícháme a dáme na teplé místo, aby vzešel kvásek. Škvarky rozdělíme napůl a jednu polovinu umeleme nebo pokrájíme na jemno. Mouku, sůl a koření promícháme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přilijeme pivo, kvásek a přidáme změklé sádlo a pokrájené škvarky. Vařečkou zaděláme kompaktní těsto, ke kterému přidáme druhou polovinu celých škvarků a zapracujeme je dovnitř. Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout tak dlouho, dokud alespoň dvakrát nezvětší svůj objem. Pak ho rozdělíme na stejně velké díly, ze kterých rukama tvarujeme malé koule. Ty na plechu dotvarujeme na placku, povrch odzdobíme mřížkou (nožem nebo klasickou kulatou mřížkou na krájení uvařených brambor), potřeme rokvrdlaným vejcem a posypeme solí a kmínem. Placky pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů dozlatova a dokřupava.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno