

| Ingredience: | |
| tofu | 1 balíček | 
| zelenina (mrkev, cibule, řapíkatý celer, cuketa, paprika, jarní cibulka...) | dle chuti | 
| zázvor | kousek | 
| česnek | 2 stroužky | 
| olej | dle potřeby | 
| sojová omáčka | 2 lžíce | 
| rybí omáčka | 2 lžíce | 
| ústřicová omáčka | 1 lžíce | 
| rýžový ocet | dle chuti | 
| voda | 1/2 hrnku | 
| škrob | 1 lžička | 
| chilli paprička | 1 ks | 
| cukr (palmový/třtinový) | 2 lžíce | 
| koření 5 vůní | 1 lžička | 
Toto jídlo vzniklo tak nějak samo. Protože miluji Asijskou kuchyni, tak ráda pročítám různé zahraniční weby o vaření, a nebo cestovatelské, kde, kdo co jedl a podobně.
Mockrát jsem četla o smažené rýži, nudlích a taky tofu. Nemohla jsem ale dlouho najít žádný recept, který by mě oslovil na první dobrou.
Protože tofu, tempech a jinak upravenou sóju miluju, tak jsem se toho jídla nebála. Navíc má podobnou vlastnost jako cuketa - velmi dobře přejímá chutě.
Co tedy budete potřebovat na "moje" smažené tofu?
Jaké zvolíte tofu, záleží na vás. Já nejraději lahůdkové lehce marinované. Můžete použít ale i přírodní, uzené a nebo s chilli. Já si ho někdy nakrájím na kostičky 1x1 cm a osmažené zobu u telky. Je výborné, protože je křupavé a vůbec ne mastné.
Do woku či vyšší pánve si dejte  cca 1 cm oleje. Tofu rozkrájejte na centimetrové kostičky a smažte v oleji, dokud nebudou mít krásně oříškovou barvu.
 Tofu vyjměte a nechte chvilku stranou. Část oleje slijte a můžete začít smažit zeleninu, kterou jste si nakrájeli na přibližně stejně velké proužky.
Začněte cibulí, mrkví, celerem a postupně po chvilce smažení můžete přidat cuketu, papriku a jinou měkčí zeleninu. Vše znovu dejte stranou a na troše oleje ve woku orestujte česnek, zázvor a chilli.
Přisypte cukr a nechte rozpustit. Nedělejte ale karamel.
Přidejte všechny omáčky a vodu s rozmíchaným škrobem. Omáčka vám začne krásně houstnout. Pokud by byla příliš hustá, můžete ještě přicvrnknout trochu vody. Měla by mít konzistenci sirupu.
Tofu i zeleninu vraťte do woku a dochuťte rýžovým octem. Pokud je jídlo málo slané, tak přidejte trochu rybí omáčky.
Na závěr posypte čerstvou jarní cibulkou.
Dobrou chuť!
Podrobné info: