Pažitka
Název:

Sladko-kyselé smažené tofu se zeleninou


Sladko-kyselé smažené tofu se zeleninou


Ingredience:
Ingredience:
tofu1 balíček
zelenina (mrkev, cibule, řapíkatý celer, cuketa, paprika, jarní cibulka...) dle chuti
zázvor kousek
česnek2 stroužky
olej dle potřeby
sojová omáčka2 lžíce
rybí omáčka2 lžíce
ústřicová omáčka1 lžíce
rýžový ocet dle chuti
voda1/2 hrnku
škrob1 lžička
chilli paprička1 ks
cukr (palmový/třtinový)2 lžíce
koření 5 vůní1 lžička
Postup přípravy:

Toto jídlo vzniklo tak nějak samo. Protože miluji Asijskou kuchyni, tak ráda pročítám různé zahraniční weby o vaření, a nebo cestovatelské, kde, kdo co jedl a podobně.

Mockrát jsem četla o smažené rýži, nudlích a taky tofu. Nemohla jsem ale dlouho najít žádný recept, který by mě oslovil na první dobrou. 

Protože tofu, tempech a jinak upravenou sóju miluju, tak jsem se toho jídla nebála. Navíc má podobnou vlastnost jako cuketa - velmi dobře přejímá chutě.

Co tedy budete potřebovat na "moje" smažené tofu?

Jaké zvolíte tofu, záleží na vás. Já nejraději lahůdkové lehce marinované. Můžete použít ale i přírodní, uzené a nebo s chilli. Já si ho někdy nakrájím na kostičky 1x1 cm a osmažené zobu u telky. Je výborné, protože je křupavé a vůbec ne mastné.

Do woku či vyšší pánve si dejte  cca 1 cm oleje. Tofu rozkrájejte na centimetrové kostičky a smažte v oleji, dokud nebudou mít krásně oříškovou barvu.
Tofu vyjměte a nechte chvilku stranou. Část oleje slijte a můžete začít smažit zeleninu, kterou jste si nakrájeli na přibližně stejně velké proužky.

Začněte cibulí, mrkví, celerem a postupně po chvilce smažení můžete přidat cuketu, papriku a jinou měkčí zeleninu. Vše znovu dejte stranou a na troše oleje ve woku orestujte česnek, zázvor a chilli.

Přisypte cukr a nechte rozpustit. Nedělejte ale karamel.

Přidejte všechny omáčky a vodu s rozmíchaným škrobem. Omáčka vám začne krásně houstnout. Pokud by byla příliš hustá, můžete ještě přicvrnknout trochu vody. Měla by mít konzistenci sirupu.

Tofu i zeleninu vraťte do woku a dochuťte rýžovým octem. Pokud je jídlo málo slané, tak přidejte trochu rybí omáčky.

Na závěr posypte čerstvou jarní cibulkou.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno