Pažitka
Název:

Sladkokyselé vepřové s rýží a brokolicí na páře


Sladkokyselé vepřové s rýží a brokolicí na páře


Ingredience:
Ingredience:
vepřové maso200 g
olej dle potřeby
vejce1 ks
rýžová mouka1 lžička
světlá sojová omáčka2 lžíce
brokolice1/2 ks
rýže basmati dle potřeby
česnek3 stroužky
čerstvý zázvor2 cm
palmový (třtinový) cukr2 lžíce
rajčatový protlak1 lžíce
rybí omáčka dle chuti
sojová omáčka dle chuti
škrob1/2 lžičky
voa trochu
rýžový ocet dle chuti
sezamový olej dle chuti
sriracha omáčka dle chuti
sezamová semínka dle chuti
Postup přípravy:

Po všech těch oslavách jsem se těšila na normální jídlo, a proto padl výběr na sladkokyselé vepřové.

Vepřové maso si nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte s vejcem, rýžovou moukou a sojovou omáčkou. Těstíčko by nemělo být nějak husté. Spíše by mělo připomínat řídké palačinkové.

Maso do této směsi naložte ideálně přes noc, ale pokud nestíháte, tak aspoň na dopoledne.

Rýži a brokolici si uvařte na páře. Já používám parní hrnec a vodu malinko osolím mořskou solí.

Pokud parní hrnec nemáte, tak brokolici můžete napařit v rendlíku na pařáčku co je na knedlíky a rýži podusit klasickým způsobem, který najdete na každém obalu.

V pánvi wok si rozehřejte větší množství oleje (1 cm na dně) do kterého dáte maso smažit.

Restujte cca 5 minut a poté jeden kousek ochutnejte. Většina mas je touto dobou už měkká.

Děrovanou naběračkou maso vyjměte ven a přebytečný tuk slijte. Zhruba jednu lžíci tuku si tam ale nechte a na něm opečte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor.

Obojí zpěňte a přisypte palmový či třtinový cukr. Nechte malinko zkaramelizovat a přidejte tekutou směs, kterou si vyrobíte z vody, rajčatového protlaku, škrobu, rýžového octa, rybí a sojové omáčky.
Kdo má rád, přidá chilli papričku, a nebo trochu sriracha omáčky.
Chvilinku provaříte a vložíte zpět maso. Pokud by směs byla příliš hustá, přidáte malinko vody.

Do už odstavené pánve se už jen přidá pár kapek sezamového oleje.

Sezamovým semínkem posypte jídlo až na talíři těsně před podáváním.

Mám pro vás ještě jeden tip. Jestli doma máte čerstvý ananas, tak přidejte pár kousku v době, kdy karamelizuje cukr ve woku.

A pokud máte zrovna otevřenou plechovku ananasu, tak použijte i trochu sladkého nálevu. Vyměňte ho za vodu, ve které se rozmíchává protlak a ostatní suroviny.

Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno