Pažitka
Název:

Sladkokyselý pikantní květák


Sladkokyselý pikantní květák


Ingredience:
Ingredience:
květák (rozebraný na menší růžičky)1 ks
hladká mouka dle potřeby
mléko dle potřeby
olej na potření
Omáčka:
med1 lžíce
ocet balsamico2 lžíce
sójová omáčka2 lžíce
čerstvý rozmarýn dle chuti
drcené chilli (já použila kořenící směs Harissa) dle chuti
pepř špetka
sůl špetka
Postup přípravy:

Zapomeňte na klasický obalovaný květák, zkuste ho upéct v troubě.

Květákové růžičky omyjeme a ihned osolíme, lépe nám na nich bude držet sůl, dokud jsou vlhké.
Z mléka, hladké mouky a trochu soli vymícháme těstíčko konzistence jako na palačinky, do kterého jednotlivé růžičky namočíme. Pokládáme je rovnou na plech na naolejovaný pečící papír a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Když nám těstíčko na povrchu ztuhne, potřeme růžičky olejem. Během pečení otočíme. Pečeme podle velikosti růžiček cca 30 minut.
Mezitím připravíme omáčku smícháním, medu, balsamica, sójovky, posekaného rozmarýnu a koření. Podle sebe případně dokyselíme, dosolíme nebo dosladíme.
Když je květák pečený, lžící ho pomalu poléváme omáčkou, nesmí nám v omáčce plavat, aby se nedusil a dál pekl. Pečeme dalších 5 minut, obrátíme a ještě pokapeme omáčkou, která nám stekla na papír. Troubu vypneme, nastevřeme a necháme dojít.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno