Ingredience: | |
květák (rozebraný na menší růžičky) | 1 ks |
hladká mouka | dle potřeby |
mléko | dle potřeby |
olej | na potření |
Omáčka: | |
med | 1 lžíce |
ocet balsamico | 2 lžíce |
sójová omáčka | 2 lžíce |
čerstvý rozmarýn | dle chuti |
drcené chilli (já použila kořenící směs Harissa) | dle chuti |
pepř | špetka |
sůl | špetka |
Zapomeňte na klasický obalovaný květák, zkuste ho upéct v troubě.
Květákové růžičky omyjeme a ihned osolíme, lépe nám na nich bude držet sůl, dokud jsou vlhké.
Z mléka, hladké mouky a trochu soli vymícháme těstíčko konzistence jako na palačinky, do kterého jednotlivé růžičky namočíme. Pokládáme je rovnou na plech na naolejovaný pečící papír a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Když nám těstíčko na povrchu ztuhne, potřeme růžičky olejem. Během pečení otočíme. Pečeme podle velikosti růžiček cca 30 minut.
Mezitím připravíme omáčku smícháním, medu, balsamica, sójovky, posekaného rozmarýnu a koření. Podle sebe případně dokyselíme, dosolíme nebo dosladíme.
Když je květák pečený, lžící ho pomalu poléváme omáčkou, nesmí nám v omáčce plavat, aby se nedusil a dál pekl. Pečeme dalších 5 minut, obrátíme a ještě pokapeme omáčkou, která nám stekla na papír. Troubu vypneme, nastevřeme a necháme dojít.