Pažitka
Název:

Sladký ořechový trhací chléb


Sladký ořechový trhací chléb


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka290 g
cukr moučka40 g
sušené droždí5 g
máslo60 g
mléko80 ml
voda60 ml
větší vejce2 ks
sůl půl lžičky
Náplň:
roztopené máslo60 g
třtinový cukr100 g
skořice2 lžíce
pomleté vlašské ořechy80 g
Postup přípravy:

Tak se nám to blíží a tipů na sladké dobroty na vánoční stůl, není nikdy dost. Vyzkoušejte si tento ořechovo-skořicový chlebík, který určitě nezůstane dlouho ladem.

Máslo spolu s mlékem zahříváme v jednom kastrolku, dokud se máslo nerozpustí.
Zbývající suroviny odvážíme do hnětací mísy, přilijeme k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhněteme těsto. Těsto není moc hutné a trochu se lepí. Posypeme je lehce hladkou moukou a těsto necháme kynout (min. 1 hod.)

Vodu přilévejte raději postupně, nemusíte ji použit ani všechnu, aby těsto nebylo příliš řídké.

Vykynuté těsto přendáme na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Plát rozřežeme na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládáme na sebe a rozřízneme je opět na 6 stejně širokých obdélníků.

Formu vyložíme pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy, kterou přikryjeme utěrkou a těsto necháme opět 45 minut kynout.

Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podáváme lehce prochladlé.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lucie Jahelková

    zavřít okno