

| Ingredience: | |
| rýže | 1 hrnek (250ml) |
| uzený vývar | 750 - 800 ml |
| sádlo | 1 lžíce |
| větší cibule | 1 ks |
| česnek | 1 velký stroužek |
| sůl | dle chuti |
| mletý pepř | dle chuti |
| nasekaný medvědí česnek nebo jarní cibulka | hrst |
| špek nebo slanina | 150 g |
| olej | 1 lžíce |
| velká cibule | 1 ks |
Někdy se přihodí, že po uvaření uzeného kolene, nebo jiného uzeného masa zbude větší množství vývaru. Vyzkoušejte z něj rýžovou kaši, doplněnou vyškvařenou slaninkou a zlatavou cibulí.
Rýži přebereme od nečistot a 2krát propláchneme ve studené vodě.
Jednu cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a na rozehřátém sádle restujeme do rozvonění česneku.
Přidáme rýži, promícháme, zalijeme 750 ml vývaru a vaříme slabým varem do změknutí rýže. Občas promícháme ode dna a podle potřeby dolijeme zbytek vývaru.
Mezitím na rozehřátém oleji osmažíme do zlatavé barvy na drobné kostičky nakrájený špek.
Po osmažení ho děrovanou naběračkou vytáhneme stranou a do puštěného tuku dáme do zlatavé barvy osmažit na kolečka nakrájenou cibuli.
K měkké rýži přidáme zelenou nať, podle potřeby ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme.
Na talíři hustě posypeme osmaženým špekem a přidáme kolečka osmažené cibule.
Podrobné info: