Pažitka
Název:

Slané cuketové tyčinky s česnekem


Slané cuketové tyčinky s česnekem


Ingredience:
Ingredience:
cuketa300 g
špaldová mouka400 g
máslo200 g
prášek do pečiva1 ks
česnek8 stroužků
sůl dle chuti
vajíčko na potření
kmín, mák, lněné semínko, sezam, chia... na posypání
Postup přípravy:

Přináším všem těm, kteří už cukety rozdávají, protože neví, co si s nimi počít, další recept. Tentokrát na slané tyčinky, které jsem objevila na slovenském webu. Jsou super jednoduché a opravdu luxusní. Podle rad na tamním webu jsem dělala hned z dvojité dávky (což je ta v následujícím receptu), protože kdo rád slané krekry a tyčinky, ten si určitě rád křupne.

Nejprve nastrouháme najemno cuket. Pokud je mladá, tak i se slupkou. Osolíme a necháme cca 20 minut vykapávat tekutinu do mističky. Tu uchováme.

Do druhé misky nastrouháme nahrubo chladné máslo, přisypeme mouku, prášek do pečiva, osolíme a přidáme vykapanou cuketu (ne úplně vyždímanou) a prolisovaný česnek. Vše dobře a rychle zpracujeme v nelepivé těsto. Pokud by bylo potřeba, můžeme dolít trochu tekutiny z cukety. Těsto zformujeme do bochánku, přikryjeme potravinovou folií a vložíme na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejeme na 220°C.

Vyndáme těsto z lednice, znovu rychle propracujeme a na pomoučené desce vyválíme na placku silnou cca 3mm. Nakrájíme na pásky nebo můžeme vykrájet i jiné tvary a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky a vložíme do trouby na cca 1é - 15 minut. Pečeme dozlatova. 

Kdyby se vám nechtělo jednotlivé pásky přenášet na plech s papírem, vyválejte placku rovnou na papíru, potřete ji vejcem, posypte semínky a po krátkém zapečení ji teprve nakrájejte.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno