Pažitka
Název:

Slané ruské ořechy


Slané ruské ořechy


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka200 g
margarín (Stella)125 g
vejce1 ks
prášek do pečiva1/4 lžičky
moučkový cukr špetka
sůl špetka
Postup přípravy:

V prodejně Lidl mívají občas v nabídce vaflovač ze kterého jsou velice chutné takzvané"ruské ořechy",které se mohou plnit slanou,či sladkou náplní a nebo se po upečení dají křupat jen tak ke skleničce dobrého vínka.

Ručním mixérem vyšleháme margarín pokojové teploty společně s cukrem, vejcem a solí.
Poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět ručním mixérem, nastaveným na nejvyšší stupeň promícháme na hladké těsto.
Z těsta uždibujeme kousky přibližně na polovinu kávové lžičky a v dlaních uválíme malé kuličky.
Do vaflovače vložíme formu na ořechy,viz. foto.
Kuličky naskládáme do zahřáté formy, víko uzavřeme a těsto pečeme přibližně 3,15 minut. Po 3 minutách můžeme víko odjistit, otevřít a zkontrolovat barvu pečeného těsta. Pak ihned znova přiklopíme a dopečeme.
Hotové vaflové ořechy z formy vyjmeme buď nějakou dřevěnou špachtličkou, nebo opačným koncem vařečky, nebo jiným vhodným nekovovým předmětem. Tím zabráníme případnému poškrábání nepřilnavého povrchu formy.
Vychladlé ořechy plníme různými slanými náplněmi.
Nastrouhanou nivou, kterou vyšleháme s trochou změklého másla a nasekanými ořechy. Nebo různými sýry, promíchanými s nakrájenou pažitkou, petrželkou, kápií a podobně (nebo sladkými krémy, nutelou apod.).

Také můžeme do těsta propracovat 2 lžíce celého máku, nebo 2 lžičky drceného kmínu a špetku granulovaného česneku a po upečení neslepené půlky ořechů použít jako krekry k vínu, nebo k pivu.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno