Pažitka
Název:

Slaný cuketový koláč


Slaný cuketový koláč


Ingredience:
Ingredience (průměr formy 30cm-velká remoska):
cuketa (váha po očištění od semínek)700 g
špaldová mouka10 lžic
středně velká žlutá cibule1 ks
olej dle potřeby
vejce (L)3 ks
kvalitní šunka vcelku200 g
tvrdý sýr (eidam)100 g
česnek2 velké stroužky
čerstvá bazalka hrst
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Další z receptů, kde využijete přerostlou cuketu a navíc za ní i budete děkovat. Nejvíc mi tenhle koláč asi připomíná velikonoční nádivku. Teď jak to píšu, úplně se těším, až zase na záhonku najdu nějakého zapomenutého giganta. Půjde do koláče.

Mimochodem, koupila jsem si na chalupu Remosku. Komu by se v těch letošních vedrech chtělo roztápět kamna, že? A musím říct, že jsem nadšená. Na tyhle letní jídla je dokonalá. Takže tady zakládám další kategorii a to je "remoska".

Pokud použijete velkou přerostlou cuketu, ze všeho nejdřív ji rozpulte a lžící vydlabejte všechna semínka plus ten molitan okolo nich. Odvažte si 700 g. Pokud používáte malou cuketu (třeba takovou tu z obchodu), tu si odvažte vcelku, nic z ní čistit nemusíte. 

Cuketu včetně slupky nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud pustí hodně vody, slijte.

Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky přidejte k cuketě a promíchejte, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Cibuli nakrájejte na kostičky a dozlatova opečte na trošce oleje. 

K cuketě dál přidejte mouku, opečenou cibuli, šunku nakrájenou na malé kostičky, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, posekanou bazalku, osolte, opepřete a celou směs dobře promíchejte. 

Nakonec přimíchejte ušlehaný sníh z bílků a pečte v remosce (160 - 180°C) 40 minut. Důležité je, mít koláč nízký, tak 3 - 4 cm. Tohle množství je do velké remosky ideální, ale pokud ho budete péct v troubě, použijte určitě 30 cm koláčovou formu. Nebo v troubě. Povrch koláče musí lehce zezlátnout a vnitřek klasicky zkuste špejlí. Těsto na ní nesmí lepit.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno