Pažitka
Název:

Slaný cuketový nákyp

vegetariánský recept


Slaný cuketový nákyp


Ingredience:
Ingredience:
cuketa nastrouhaná na hrubo750 g
krupička300 ml
polohrubá mouka3 lžíce
vejce3 ks
sýr (gouda, eidam) nastrouhaný na hrubo150 g
olej100 ml
cibule nakrájená na jemno1 - 2 ks
mrkev nastrouhaná na hrubo2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
majoránka dle chuti
česnek dle chuti
Postup přípravy:

Chtěla jsem vám vyfotit dnešní večeři, ale nenechavé ručičky mých dětí mi bránily, tak aspoň takto... Jonášek si dopřává pivní lázeň (sklenice je manželova, pššššt, neříkejte mu to) a Emičce se už sbíhají sliny na SLANÝ CUKETOVÝ NÁKYP. Doplněno strouhanou okurkou s jogurtem.

Všechny suroviny dám do mísy a míchám (klidně i jen ručně), dokud cuketa nepustí vodu, těsto zřídne a krásně se propojí. Poté naliji do pečícím papírem vyložené formy nebo na plech a peču na 175°C cca 40 - 60 minut. Záleží, zda v koláčové formě, kde je vyšší vrstva a nebo na plechu kde je těsto nižší. Hotový je, až je povrch krásně zlatavý. 

Masožravci mohou těsto doplnit o vysokoprocentní šunku, zbytek masa z předešlého oběda nebi i nějakou obyčejnější uzeninu (třeba kabanos opražený na pánvi by mohli ocenit chlapi s odporem k cuketě). U nás toto nefrčí, ale třeba kamarádka si takto můj recept obohacuje. 

Koláč je dobrý teplý i za studena. Je velmi vhodný i na cesty, protože krásně drží pohromadě. Doporučuji přidat nějakou zeleninu, sterilované okurky se hodí velmi a teď v sezóně samozřejmě jakýkoliv zeleninový salát, krájená rajčátka, paprika...prostě co zahrádka vydá a nebo seženete u zelináře. 

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno