Pažitka
Název:

Slaný karamel


Slaný karamel


Ingredience:
Ingredience:
světle hnědý cukr200 g
máslo100 g
smetana ke šlehání120 ml
sůl1 lžička
vanilkový extrakt1/2 lžičky
Postup přípravy:

Už jsem o něm slyšela, ale nevěnovala mu větší pozornost. Dnes jsem si řekla, proč to nezkusit. Slaný karamel mě překvapil úžasnou propojeností chutě slané a sladké. Je to opravdu dobrůtka, kvůli které stojí za to čas od času zhřešit.

V hrnci s vysokým dnem si rozehřejeme cukr, až do úplného rozpuštění. Poté přidáme máslo a pořádně vyšleháme metličkou (je potřeba stáhnout plamen, aby se cukr nepřepálil, potom by zhořknul). Do směsi cukru a másla pomalu přidáváme smetanu. Pozor směs je horká a odchází z ní pára. Je třeba opět intenzivně míchat. Nakonec přidáme sůl a vanilkový extrakt. Směs pak nalijeme do sklenice s víčkem, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

Slaný karamel můžete mlsat jen tak na lžičku, nebo jej použít do krémů či koláčů nebo na slepování sušenek. Jeho použití je všestranné.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno