Pažitka
Název:

Slaný koláč s balsamico cibulí a petrželovým dipem


Slaný koláč s balsamico cibulí a petrželovým dipem


Ingredience:
Základ na koláč:
máslo125 g
jemné vločky250 g
Náplň:
olej dle potřeby
cibule1 ks
třtinový cukr1 lžíce
balsamico3 lžíce
mascarpone2 balení
vejce2 ks
petrželka hrst
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Petrželový dip:
pokrájená petrželka hrst
mascarpone1/2 balení
bílý jogurt1 kelímek
utřený česnek1 strouže
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Slané koláče mám moc ráda, a to s jakoukoliv náplní. Můžu žít bez věnečků s vanilkovým krémem, můžu žít bez laskonek, ale nechtějte po mně, abych žila bez pizzy, hamburgerů a slaných koláčů.

Další věc, bez které bych nedokázala žít, jsou sýry. Ty tvrdé, jako parmazán, o něco měkčí, jako je mozzarella, anebo ty superměkké mazací, jako je mascarpone. Moc ráda se inspiruji veganskou kuchyní, ale nikdy bych na ni právě kvůli mojí touze po sýrech nemohla přejít. Říkám si, kdybychom to neměli jíst, proč by to vůbec někdo vynalezl?

V tomhle receptu přijde na obojí - na slaný koláč i sýrovou náplň. Základ na koláč navíc můžete použít na jakýkoliv koláč, je super jednoduchý, dobrý a budete ho jíst naprosto bez výčitek.

Základ na koláč

Vločky pomixuj v mixéru. Poté do mixéru přidej máslo a vše smíchej v těsto na základ koláče. Těsto potom vytvaruj do koláčové formy vyložené pečícím papírem.

Náplň

Cibulku nakrájej na měsíčky. Na oleji zpěň cibuli do světle hnědé barvy. Poté přidej cukr a stále míchej asi minutu, aby se rozpustil. Poté přidej balsamico a míchej ještě asi 2 minuty. Sundej z plotny a pusť se do krému. 

Petržel nakrájej na jemno. Vše smíchej dohromady a nalij do formy vyložené těstem. Do sýrové směsi přidej lžící cibulku a jemně ji vmíchej do krému. Následně dej péct na 180°C asi na 30 minut. Před podáváním nech alespoň 20 minut vychladnout, koláč pak můžeš jíst vlažný, ale je moc dobrý i druhý den vychlazený z lednice.

Petrželový dip

Vše smíchej dohromady a podávej s koláčem. Dip není v receptu nutností, spíš jen jeho lahodným doplněním.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno