Pažitka
Název:

Slaný koláč s cuketou, chřestem a medvědím česnekem


Slaný koláč s cuketou, chřestem a medvědím česnekem


Ingredience:
Těsto:
bílý jogurt150 g
špaldová mouka (200 g typ 1050 + 50 g celozrnné)250 g
celké vejce1 ks
olivový olej1 lžíce
prášek do pečiva1 lžička
sůl dle chuti
Náplň:
smetanový sýr100 g
cottage sýr100 g
bílý jogurt2 lžíce
cuketa150 g
chřest100 g
kukuřice50 g
medvědí česnek5 - 6 listů
mozzarella110 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Je bez pochyb, že je sezóna medvědího česneku a chřestu. Obě tyto suroviny se u mě v kuchyni teprve zabydlují. Ale nebyl důvod, proč ne opomíjet. Takže jsem se rozhodla obě tyto surovin využít při přípravě slaného koláče. Základem bylo upravené těsto na pizzu a ohledně náplně jsem se nechala inspirovat. Stačilo málo a z původního receptu toho moc nezbylo a vznikla tato skvělá odlehčená variace na pizzu, tedy v mém podání slaný koláč s cuketou, chřestem a medvědím česnekem.

Smícháme si všechny ingredience na těsto. Těsto zpracujeme a vyválíme na tenký plát (do kruhu dle formy na pizzu). Těsto pak přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

Nejprve si připravíme sýrovou část náplně. V míse si smícháme smetanový sýr, sýr cottage a jogurt. Cuketu si omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Kukuřici pokud máme mraženou, tak necháme cca 5 minut povařit v osolení vodě. Na poslední 3 minuty přidáme chřest. Chřest jsme si pořádně omyli a odřízli zdřevnatělý konec. Chřest po uvaření přendáme do mísy s chladnou vodu a ledem. Poté jej osušíme a nakrájíme na plátky.

Na připravené těsto tak rozetřeme sýrovou směs. Na tu poklademe na střídačku nakrájenou cuketu a chřest a kukuřici. Poté mírně posolíme a opepříme a zakápneme olivovým olejem. Nakonec na koláč poklademe natrhanou mozzarellu a dáme péct do předehřáté trouby.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Koláč je skvělý teplý, ale stejně tak i když už vychladl.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno