

| Na těsto: | |
| hladká mouka | 170 g |
| máslo | 100 g |
| vejce | 1 ks |
| strouhaný parmazán | 50 g |
| sůl | špetka |
| studená voda | 2 lžíce |
| Náplň: | |
| mascarpone | 250 g |
| hruška | 2 ks |
| gorgonzola (může být i dobrá niva) | 125 g |
| parmazán nebo gruyére na posypání | 50 g |
| vlašské ořechy | 40 g |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
Po dlouhý době mě trefil nějakej recept tak, že jsem ho musela hned vyzkoušet! Kombinace hrušek, gorgonzoly a vlašských ořechů v parmazánovém těstě je prostě zázrak! Upečeno máte za půl hoďky, pod rukama vám zmizí prakticky okamžitě. Díky, Kačko!
Z mouky, studených kostiček másla a ostatních ingrediencí vypracujte hladké těsto. Buď ručně anebo v kutru, je to rychlejší. Těsto vyválejte do tenka, vložte do formy, propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut odpočinout do lednice.
A jdeme na náplň. Na kousku másla opražte zlehka pokrájené vlašské ořechy, na závěr je můžete zkaramelizovat trochou třtinového cukru. V míse smíchejte mascarpone s rozdrobenou gorgonzolou, částí ořechů, solí a pepřem. Hrušky zbavené jádřince nakrájejte na plátky.
Do vyhřáté trouby na 180°C vložte formu s parmezánovým těstem a pečte do růžova, asi 8 - 10 minut. Po vyndání naneste na těsto stěrkou náplň, navrch naskládejte plátky hrušek, poházejte zbylé ořechy a posypte strouhaným sýrem.
Šup s tím zpátky do trouby a pečte při stejné teplotě 15 - 20 minut, do zezlátnutí.
Koláč je skvělý i za studena, pokud tedy stihne vychladnout.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ