Pažitka
Název:

Slaný koláč s kešu krustou

vegan


Slaný koláč s kešu krustou


Ingredience:
Krusta:
rozmixované kešu ořechy1/2 hrnku
rozmixované ovesné vločky1/2 hrnku
celozrnná špaldová mouka nebo jiná celozrnná1 hrnek
kypřící prášek nebo vinný kamen (nemusí být)1/2 lžičky
himalájská sůl1/2 lžičky
barevný pepř špetka
lahůdkové droždí1/2 lžičky
sušený koriandr špetka
pikantní olivový olej (chilli + česnek, dá se vyrobit i doma, nebo normální olivový olej)4 lžíce
voda /možná budete potřebovat více, kvůli jinému typu mouky)8 lžic
Náplň:
česnek1 stroužek
červená cibule1/4 ks
kurkuma1/2 lžičky
sůl špetka
pepř špetka
sušený rozmarýn1 lžička
voda1/2 hrnku
sojová smetana1/4 hrnku
květák de potřeby
jarní cibulka1 ks
Postup přípravy:

Opravdu luxusní slaný koláč, který se nemusíte stydět nabídnout ani svým přátelům a rodině na Silvestra nebo jinou párty a oslavu, nebo si jej dejte jen jako já se směsí listových salátů pro hezký den.

Možná se Vám bude zdát varianta koláče drahá kvůli kešu oříškům, ale myslím, že jednou za čas si to snad člověk dovolit může. Ještě k tomu obsahují hodně železa, hořčíku, draslíku, fosforu a vitaminy skupiny B, jsou vhodné jako lék při nervozitě, depresi a podrážděnosti, to už je dobrý důvod je tam dát, není to tak?

Inspiraci jsem čerpala u goodmoodspoon a také post punk kitchen, recept jsem si pak upravila k obrazu svému.

Předehřejeme si troubu na 180°C, půlku květáku si obereme na malé růžičky (měla jsem jeden menší květák) dáme je na plech zakapeme pikantním olivovým olejem a osolíme, dáme péct do zhnědnutí a občas promícháme. Připravíme si krustu, nejprve si rozmixujeme ovesné vločky a ořechy, prosejeme do mísy mouku a přidáme ořechy, vločky, kypřící prášek (není, ale nutný) koření, lahůdkové droždí, olivový olej, vodu, těsto bude dosti drolivé, dle toho přidejte ještě olej nebo vodu, připravte si klasický pekáček na quiche nebo koláč a trošku jej vytřete olejem (lehce) nejlépe je těsto vmáčknout přímo rukou (dělám to tak také a vždy), pořádně upěchujte, nechte si jej ležet na straně a jdeme na náplň. (mrkněte na květák do trouby a promíchejte, ať se nespálí) Cibulku nakrájejte na jemno, česnek také, na kapce olivového oleje restujte, přidejte kousky květáku z druhé poloviny, koření, chvíli opečte a nalijte vodu, duste do změknutí pod pokličkou a na závěr vmíchejte smetanu, vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Směs dáme na připravený korpus, nahoru dejte opečený květák, z alobalu si utvořte kolečko přesně na zakrytí květáků, přikryjte a dejte péct na 175°- 180°C, nejprve zakryté a asi po 15 minutách odklopte, pečte dle vlastností vaší trouby, dokud nezačne krusta hnědnout a není na dotyk pevná (začne se lehce odchlipovat od formy). Zdobíme jarní cibulkou.

Pokud už máte sladkostí dost, tak jej vyzkoušejte. Nezapomínejte se hýbat a k tomu správně a pravidelně jíst, mluvím z vlastní zkušenosti, že je to ten nejlepší způsob jak vypadat a cítit se dobře, radím to tak i svým klientkám, jako osobní fitness trenér, sama na sobě makám a vím, že si můžu dopřát i dobré a zdravé jídlo! Mějte krásný den.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Silvie Beránková

    zavřít okno