Pažitka
Název:

Slaný kynutý koláč ze špaldové mouky zapečený se žampiony, rajčaty, čedarem a pečenou šunkou


Slaný kynutý koláč ze špaldové mouky zapečený se žampiony, rajčaty, čedarem a pečenou šunkou


Ingredience:
Těsto:
špaldová celozrnná mouka300 g
olivový olej3 lžíce
vlažná voda0,8 dcl (1/2 hrnku)
sůl1 lžička
droždí1/4 kostky
Náplň:
větší žampiony7 ks
velká rajčata3 ks
vejce2 ks
sýr čedar1/4 bloku
pečená šunka nakrájená na kousky4 velké plátky
bílý choceňský jogurt3/4 velkého kelímku
prolisovaný česnek2 stroužky
sůl1 lžička
černý mletý pepř špetka
kurkuma špetka
Postup přípravy:

Miluji slané koláče, a protože je venku krásně a všude jsou kytky, vytvořila jsem nám koláč a la rajčatová kytička.

Postup k přípravě těsta:
Do mísy nasypeme mouku a přidáme k ní ¼ kostky droždí. Přilijeme vlažnou vodu, 3 lžíce olivového oleje, osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, pokud by bylo těsto příliš řídké, přisypeme trochu špaldové mouky, pokud by bylo příliš pevné, přilijeme trošičku vlažné vody, a pořádně vypracujeme těsto. Těsto zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici. U tohoto koláče jsem ovšem těsto dala do formy ihned a do chladu jsem jej dala, až když už bylo vytvarované ve formě.

Postup k přípravě náplně a zálivky:
Mezitím si připravíme náplň na koláč. Připravíme si na plátky pokrájené žampiony, stejně tak na plátky pokrájená větší rajčata, na kostičky nakrájenou šunku a na hrubém struhadle nastrouhaný sýr čedar. Vše je dobré mít připravené dopředu, abychom pak už jen jednotlivé ingredience skládaly dle vlastní fantazie na jogurtovou hmotu.

Na zálivku k polití korpusu potřebujeme 2 vajíčka, ¾ velkého bílého choceňského jogurtu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a kurkumu a vše dohromady zamícháme.

Předehřejeme troubu na 170°C. Vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy. Formu s takto roztaženým těstem dáme do předehřívající se trouby asi tak na 5 minut. Po uplynutí 5 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií. Na náplň vlitou do formy s předpečeným korpusem klademe po okrajích na plátky pokrájené žampiony kolem dokola. Další vrstvu tvoří plátky rajčat vyskládané do kytičky směrem ke středu koláče. Přímo ve středu koláče si necháme volné místo, kam položíme hrstku pokrájené pečené šunky. Mezi jednotlivé plátky rajčat, které jsme vyskládali za sebou, zastrkáváme zbylou pečenou šunku. Zcela nakonec vše dozdobíme nastrouhaným sýrem čedar. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 st. Každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastní trouby.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno