Pažitka
Název:

Slávky na víně


Slávky na víně


Ingredience:
slávky0,5 - 1 kg
cibule1/2 ks
česnek6 stroužků
dobré bílé nebo růžové víno3 dcl
voda2 dcl
citron1 ks
sůl špetka
bobkový list2 ks
petrželka hrstka
velké rajče1/2 ks
olivový olej trochu
Ingredience:
Postup přípravy:

Nejméně zábavnou částí přípravy skvělých slávek je jejich čištění. 

Ať si v Marseille a okolních malebných vesničkách sednete do kterékoliv restaurace, jejichž nespočetné množství lemují promenády kolem malebných přístavů a blankytných pláží, téměř vždy na vás již od vchodu bude mrkat cedule s nápisem Moules et frites [mul e frit]. Slávky s domácími hranolky. Za (na francouzské restaurace) nízkou cenu kolem deseti euro si pochutnáte na kilogramu šťavnatých slávek, připravovaných s mnoha variacemi omáček – nejen klasicky na víně a česneku, ale také v provensálské omáčce, curry omáčce nebo zajímavě například omáčce z modrého aromatického sýru roquefort (vyzkoušeno – fakt je to dobré!). A protože na marseillských trzích pořídíte slávky různých druhů za nula nula nic a protože v jednoduchosti a klasice je krása, ráda bych vám předala osvědčený recept na ty naše oblíbené. Jen hranolky si raději necháváme k masu, přeci jen je mnohem zábavnější a chutnější si do šťávičky pod slávkami namáčet čerstvou křupavou bagetu.

Nejméně zábavnou částí přípravy skvělých slávek je jejich čištění. Nejlepší je vzít si k ruce ostrý nožík a ve studené vodě ze slávek oškrábat všechny nečistoty, můžete zkusit také hrubý kartáček. Z každé slávky navíc koukají po boku tzv. vousy, které je třeba prudším pohybem odtrhnout. Pokud najdete slávku, která je otevřená, vyhoďte ji – taková slávka již není mezi živými a vám by mohla způsobit akorát tak střevní potíže. Pokud máme slávky očištěné, můžeme se těšit na koncert vůní a chutí. Na dobrém olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, spolu s bobkovým listem. Česnek nezapomeňte přidat pouze na krátkou dobu, aby nezhořkl. Zalijte vínem a nechejte asi 5 minut redukovat – z vína se odpaří alkohol a zůstane skvělá šťávička. Lehce osolte (nepřehánějte – slávky vám do vývaru pustí slanou mořskou vodu), přidejte šťávu z cca půlky citronu a nadrobno pokrájené rajče. Po několika minutkách zalijte vodou a nechte probublávat, dokud cibulka, česnek a rajče nezměknou. V tomto okamžiku přidejte slávky, zasypte sekanou petrželkou, promíchejte, přiklopte a nechte škeble koupat asi dalších 10 minut. Že jsou hotové, poznáte jednoduše – slávky jsou otevřené a maso má zdravou světle oranžovou barvu. Nyní už nezbývá, než servírovat i s vývarem. Slávky nakonec pokapat citrónem a pochutnávat si v kombinaci s dobrou bagetkou a zbytkem vína v lahvi.

Pokud vám i po hodování zbude šťáva pod slávkami, v žádném případě ji nevylévejte. Takovou dobrotu můžete zmrazit a použít jako základ do nějaké dobré omáčky. Nebo, máte-li i jiné mořské plody, vykoupejte ve šťávě i je. Očištěné a naporcované krevety nebo olihně či chobotničky povařte v osolené vodě s citronovou štávou, poté zprudka dozlatova osmahněte na olivovém oleji a dalších pár minut nechejte lebedit na mírném plameni podlité právě šťávičkou ze slávek. Bon appétit!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Hadidi

    zavřít okno