Pažitka
Název:

Slávky s rajčatovou omáčkou


Slávky s rajčatovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience na omáčku:
rajčata0,5 kg
malá cibule1 ks
mrkev1/2 ks
stonek řapíkatého celeru1/2 ks
olivový olej1 lžíce
bazalka hrstička
máslo20 g
sůl špetka
Slávky s rajčatovou omáčknou:
mušle slávky1 kg
větší šalotka1 ks
stroužek česneku3 ks
sklenice s rajčatovou omáčkou1 ks
bílé víno1 dcl
nasekaná hladkolistá petržel hrst
olivový olej trochu
sůl
Příloha:
čerstvá světlá bagetka
Postup přípravy:
Nedávno jsme si na trhu koupili síťku slávek. Bílé víno bylo v lednici, petrželka na balkóně v květináči a v komoře zásoby rajčatové omáčky z léta. Takhle přesně to vzniklo. Tak trochu "co dům dal". Ale slávky ve spojení s rajčatovou omáčkou jsou opravdová lahůdka, navíc za pár minut hotová. Chcete si pochutnat? Zkuste je! 
Pokud máte rajčatovou omáčku v zásobě, máte náskok a připravit slávky Vám bude trvat jenom pár minut.
Pokud rajčatovou omáčku nemáte, připravte si ji předem podle následujícího receptu:

Rajčata, celer, mrkev i cibuli nakrájejte.
Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte mrkev a celer a chvíli restujte. Přidejte rajčata, osolte a vařte asi 10-20 minut.

Po dovaření propasírujte, vraťte na vařič a přidejte máslo. Po rozpuštění másla už jenom přidejte najemno nasekanou bazalku.
Vznikne vám přibližně 300ml rajčatové omáčky.

Slávky si připrávíme následovně:

Nejdříve ze všecho slávky vsypte do studené vody, umyjte a oberte zbytky řas.
Slávky se ve vodě zavřou. Ty co se nezavřou vyhoďte!
Stejně tak vyhoďte i ty nakřápnuté, pokud nějaké jsou.

Nakrájejte si najemno šalotku i česnek.

Připravte si hlubší pánev a na olivovém oleji v ní začněte opékat šalotku a po chvíli i česnek. Když šalotka zesklovatí, do pánve přidejte slávky a zalijte vínem. 
Přiklopte poklicí a nechte dusit 5 minut.
Po 5 minutách odklopte a zkontrolujte zda jsou všechny slávky otevřené.
Pokud zůstane některá zavřená, vyhoďte jí.

Přilijte rajčatovou omáčku, trošku promíchejte aby se dostala všude a nechte ještě 5 minut probublávat. Nakonec zasypte nasekanou hladkolistou petrželkou a podle chuti dosolte. (možná ani nebude potřeba, podle toho, jak osolíte rajčatovou omáčku)

Slávky jsou nejlepší podávané se světlou bagetou.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno