Pažitka
Název:

Slavnostní okurková polévka s limetkovým olejem (studená)

vegetariánský recept


Slavnostní okurková polévka s limetkovým olejem (studená)


Ingredience:
Ingredience:
salátová okurka2 ks
smetana ke šlehání250 ml
mléko400 ml
kopr2 lžíce
limetka1 ks
olivový olej100 ml
sůl dle chuti
bílý pepř špetka
listy salátu na dekoraci
Postup přípravy:

Inspirováno kuchařem Honzou z kulinárního studia Cocino Rivero, který ale polévku připravoval z výrobků Alpro.

Limetku řádně omyjeme a ostrouháme z ní kůru, kterou smícháme s olivovým olejem.

Dvě okurky oloupeme a rozmixujeme spolu se smetanou, pak přilijeme mléko. Přidáme jemně nasekaný kopr, podle chuti limetkovou šťávu, pepř a sůl.

Polévku uložíme do chladna alespoň na dvě hodiny.

Okurku, která nám zbyla k dekoraci, oloupeme a nakrájíme na špalíky vysoké asi 4 cm. Částečně z nich vykrojíme semínka, aby nám vznikl "kalíšek". Ten pak naplníme menšími opranými listy salátu a snítou kpru, můžeme doplnit měsíčkem limety nebo citronu).

Na pěkný hluboký talíř nalijeme polévku a doprostřed postavíme okurkový kalíšek. Polévku zakápneme ochuceným olejem a podáváme samotnou nebo s tmavým pečivem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno