Pažitka
Název:

Slavnostní zeleninový krém


Slavnostní zeleninový krém


Ingredience:
Ingredience:
šalotka3 ks
česnek2 stroužky
mrkev6 ks
petržel1 ks
pórek - bílá část1 ks
střední brambory2 ks
jablko1 ks
chilli paprička1 ks
máslo30 g
voda2 l
smetana ke šlehání250 g
mletá sladká paprika1 lžička
šťáva z citronu dle chuti
hrubozrnná hořčice1 lžička
Postup přípravy:

Jestli existuje polévkový nadšenec, tak jsem to já všemi deseti! Polévky zbožňuju, a kdybych mohla, přežívám jen na nich. Dnes jsem dostala chuť na úplně jednoduchou, ale zároveň vynikající krém.

Je z mrkve petržele, jablka a brambor a chutná podobně jako svíčková omáčka, a tak jsem krém pojmenovala slavnostní, protože svíčková je slavnostní jídlo. Je báječná, jemná, bez lepku a děti ji budou milovat.

  1. Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. Chilli papričku také nakrájejte nadrobno.pripravapol3
  2. Mrkev a petržel očistěte. Jablko a brambory oloupejte a vše nakrájejte na kousky či kolečka.pripravapol2
  3. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka.priprava1
  4. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nejprve šalotku, česnek a chilli. Poté i ostatní zeleninu a jablko.pripravapol4
  5. Do hrnce přilijte vodu, přidejte sůl, hrnec přikryjte poklicí a vařte do měkka cca 30 minut.
  6. Poté polévku rozmixujte dohladka pomocí mixovací nádoby od robotu. Já používám robota KMM 060 značky Kenwood.pripravapol5
  7. Rozmixovanou polévku přelijte opět do hrnce, přidejte do ní smetanu, hořčici, citrónou šťávu a mletou papriku, promíchejte a chvíli provařte.
  8. Ihned můžete podávat.

TIP: Polévku ozdobte čerstvými bylinkami a smetanou.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Jašková

    zavřít okno