Pažitka
Název:

Šlehačkové mini dezerty


Šlehačkové mini dezerty


Ingredience:
Ingredience:
vejce3 ks
cukr krupice3 lžíce
polohrubá mouka3 lžíce
kypřící prášek do pečiva1 lžička
olej1 lžička
kakao na pečení1 lžíce
teplá voda1 lžíce
Dále budeme potřebovat:
pikantní marmeládu dle potřeby
smetana ke šlehání1 ks
pařížská šlehačka1 ks
Postup přípravy:

Mám pro vás tip na bezva rychlovku ke kávičce! Tyhle mini dezerty jsou velmi jednoduché a rychlé, takže je zvládne úplně každý. Pokud milujete šlehačku, tak tohle je přesně pro vás.

Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku, kypřící prášek do pečiva, olej a vodu. Do připraveného těsta ručně vmícháme tuhý sníh z bílků. Formu na pečení „srnčí hřbet“vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, nebo hrubou moukou a naplníme připraveným těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C, asi 20 minut. Při pečení kontrolujeme špejlí, jestli je těsto dobře propečené. Po vychladnutí celé těsto nakrájíme na silnější plátky, které potřeme pikantní marmeládou a ozdobíme nejprve šlehačkou a poté pařížskou šlehačkou. Pokud dezerty připravujeme na pozdější spotřebu, je dobré do šlehaček přidat ztužovač šlehačky.

Domácí pařížská šlehačka
Pařížskou šlehačku si připravíme zcela jednoduše. Jednu smetanu ke šlehání 33% (250ml) smícháme se 2 lžícemi cukru krupice a jednou lžící kakaa. Směs přivedeme k varu, ale pozor - nevaříme. Jakmile směs přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit v lednici minimálně půl dne (nejlépe do druhého dne). Poté již jen vyšleháme ručním mixérem a pařížská šlehačka je hotová.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno