Pažitka
Název:

Šlehačkový skořicový dort s jablky


Šlehačkový skořicový dort s jablky


Ingredience:
Ingredience:
alsan bio, máslo nebo 60g Bio České Ghíčko80 g
vejce5 ks
panela či jiné sladidlo100 g
žitná mouka80 g
špaldová mouka jemně mletá200 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů1 ks
skořice2 lžičky
med1 lžíce
voda150 ml
tuk na vytření formy
rýžová polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy
Zdobení:
menší oloupaná a nastrouhaná jablkacca 8 - 10 ks
skořice dle chuti
kokosové mléko REAL 80% nebo 85% REAL THAI2 plechovky (po 400ml)
sladidlo dle chuti
vanilka dle chuti
kakaové máslo80 g
Postup přípravy:

Spousta jablíček, které už bylo třeba zužitkovat a také chuť na něco dobrého, tak to byly důvody pro vznik tohoto lehkého, velmi chutného dortíku, který je úžasně vláčný a nadýchaný. Jedná se o velmi univerzální korpus, který lze ladit dle aktuální potřeby. Je jedno jakou formu použijete, zda kulatou, plech, muffiny.

Nejdříve se pustíme do korpusu. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků našleháme tuhý sníh, můžeme přidat špetku soli, sníh pak lépe drží.

V rendlíku si na mírném plameni rozpustíme tuk společně s cukrem a medem. Nesmí být horké, jen vlažné. Začneme šlehat žloutky, do kterých nalijeme rozpuštěnou směs tuku, cukru a medu, vše společně našleháme. Do této směsi za stálého šlehání přidáme mouky s kypřícím práškem, skořici a střídavě přiléváme vodu. 

Příliš dlouhou nešleháme, jen rychle vmícháme, aby se nepoškodil křehký lepek. Nakonec jen ručně metlou vmícháme našlehané bílky. 

Vzniklé těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí. 

Korpus je dobré péct den předem. 

Druhý den korpus vyjmeme z formy, korpus seřízneme, formu po stranách očistíme a korpus opět do formy upneme.

Vezmeme předem vychlazené kokosové mléko, které musí být 24 hodin v lednici nebo 45 minut v mrazáku. 

Vyjmeme pouze tuhou část z plechovky, tekutou si můžeme nechat do kaše. 

Tuhou část dáme do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící a začneme šlehat na plný výkon. Postupně během šlehání přidáme vanilku, moučkový cukr (lze i jiné tekuté sladidlo, ale já se chtěla přiblížit chuti klasické šlehačky, dala jsem jen dvě lžíce). Když mám šlehačku z kokosového mléka našlehanou, dáme ji chvíli stranou. 

Ve vodní lázni si rozpustíme kakaové máslo a necháme vychladnout. Pokud spěcháme, ochladíme si jej opět ve studené vodní lázni. Kakaové máslo se využívá hlavně při výrobě čokolády, ale dokáže úžasně zpevnit krémy a dodá jim úžasnou vůni a chuť.

Vezmeme mísu s našlehanou kokosovou smetanou a postupně s pomocí metly zašleháme rozpuštěné kakaové máslo. Neděste se, šlehačka mírně klesne. 

Připravenou smetanou potřeme korpus, který máme upevněný ve formě.

Následně již jen navrstvíme povařen nastrouhaná jablíčka, musí být vychladlá. Ty jsem pouze oloupala, nastrouhala do hrnce, přidala skořici, trošku vody a krátce povařila. Můžeme nechat klidně i čerstvá jablka, která nastrouháme, vymačkáme, navrstvíme na smetanu a jemně poprášíme skořicí. 

Já jsem si nechala trošku smetany stranou na dozdobení dortíku a následně jsem celý dort poprášila skořicí. 

Dort necháme vychladit a ztuhnout v lednici, ideálně půl dne, ještě lépe přes noc. 

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno