Pažitka
Název:

Slovenské pagáče s čerstvým ovčím sýrem


Slovenské pagáče s čerstvým ovčím sýrem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
polohrubá mouka250 g
máslo250 g
zakysaná smetana180 g
sušené droždí7 g
prášek do pečiva1/2 lžičky
žloutek1 ks
sůl1 lžička
cukru1 lžička
vejce na potření1 ks
sezamová zrníčka1 hrstka
Postup přípravy:

Pokaždé když jedeme na Slovensko, vezeme domů kromě brynzy také pagáče. Pochopitelně jsem je také zkoušela a hledala ten pravý recept. Nakonec jsem ho našla. Tedy vznikl kombinací několika receptů, ale rozhodně stojí za to. Můžete je udělat se slanou, ale i sladkou náplní. Těsto kyne v ledničce, takže je můžete připravit teplé ke snídani, ale stejně dobře vám poslouží i jako výborné pečivo k večernímu pohoštění.

V míse smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte žloutek, změklé máslo a kysanou smetanu a vypracujte pevné a hladké těsto. Mísu překryjte potravinovou folií a dejte na 12 hodin do ledničky
Těsto vám v lednici mírně nakyne a stane se vzdušnější. Po vytažení z lednice těsto rozválejte na pomoučeném vále na 1 cm tlustý plát. Polovinu rozváleného těsta posypte zvolenou ingrediencí. Já jsem zvolila čerstvý ovčí sýr a jarní cibulku. Plát těsta přeložte na polovinu, tak aby jste sýr zakryli. Plát opět lehce rozválejte na 1 cm a celý postup opakujte. Tímto způsobem těsto přeložte minimálně 3x až 5x. 
Originál pagáče jsou vykrájená kolečka. Bylo mi ale líto plýtvat těstem a proto jsem těsto nakrájela na kostičky 5x5 cm. Nakrájené těsto potřete vejcem a posypte sezamovými zrníčky. 
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů a nechte péct dozlatova.

Slibuji, že vám začnu fotit i postupy. Mrk!

Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno