Pažitka
Název:

Šmakonéza a Šmatarka

vaříme se šmakounem


Šmakonéza a Šmatarka


Ingredience:
Ingredience na Šmakonézu:
Šmakoun přírodní aroma50 g
řepkový olej25 ml
panenský olivový olej25 ml
dijonská hořčice1 lžička
mléko3-4 lžíce
pepř špetka
sůl špetka
Šmatarka:
Šmakonéza1 mistička
kyselé okurky15 g
šalotka15 g
limetková šťáva1 lžíce
Postup přípravy:

Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale v domácím provedení to není tak zlé. Když to rozpočítáme na porce, vyjde vám pak, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. No a pokud místo žloutku použijete Šmakoun, tak vám to žaludek určitě neprovrtá.

Šmakouna si rozmělníme vidličkou a spolu s olejem vložíme do odměrného válce (pokud máte tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst. Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru. Několikrát ještě projedeme, abychom získali hladkou lesklou konzistenci. Poté už jen vmícháme hořčici a postupně přidáváme mléko. Osolíme, opepříme. Kdo má rád kyselejší, může přidat pár kapek citrónové šťávy. Můžete zkusit i variantu pouze s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě.

Šmatarku uděláme naprosto jednoduše. Vezmeme si hotovou Šmakonézu a promícháme s velmi jemně pokrájenou šalotkou, okurky strouháme najemno a dle chuti přidáme limetkovou šťávu. Eventuálně můžeme ještě dosolit a dopepřit, ale není to nutné.

Nutriční hodnoty majonéz (pro srovnání):
100g Šmakonézy ... 1490kJ ... 5,9g B ... 36,4g T ... 2,4g S ... 4,8 SAFA
100g Hellmanns ... 2800kJ ... 0,6g B ... 74g T ... 3g S ... 6 SAFA
100g Heinz ... 2620 kJ ... 1g B ... 66g T ... 5g S ... 6,6 SAFA
100g Spak ... 2000 kJ ... 1g B ... 50g T ... 5g S ... 5 SAFA
100g light ... 1200 kJ ... 0,6g B ... 27g T ... 9g S ... 2,5 SAFA
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Mishka Lentesová

    zavřít okno