Pažitka
Název:

Šmakounové košíčky s kešu, kokosovou smetanou a borůvkami


Šmakounové košíčky s kešu, kokosovou smetanou a borůvkami


Ingredience:
Korpus na košíčky:
pohanková mouka100 g
špaldová hladká mouka100 g
Alsan80 g
vanilkový cukr1 lžička
sůl špetka
vejce1 ks
rozemletý třtinový cukr40 g
Náplň:
rozemleté kešu ořechy100 g
Šmakoun50 g
datlový sirup dle chuti
vyšlehaná kokosová smetana Soyatoo6 lžic
Na ozdobení:
kokosová smetana Soyatoo zbytek
šťáva z lesních borůvek2 lžíce
Vivani hot chocolate vegan na posypání
Postup přípravy:

Miluji jednoduché a praktické věcičky. Musím říct, že Tescoma produkty jsou mé oblíbené a tahle vychytávka na košíčky se jim vážně povedla. Tvořítko na košíčky může vytvořit jak vlnitý, tak kulatý okraj. Mně se líbí nejvíc vlnitý, prostě jednoduchá parádička, která udělá radost a potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky.

Postup na přípravu těsta. Prosejeme si mouku, do mouky vytvoříme důlek a přidáme vejce, Alsan, třtinový a vanilkový cukr a špetku soli. Důkladně suroviny propracujeme, těsto dáme do sáčku a vložíme na dvě hodiny do lednice. Těsto vyjmeme z lednice, propracujeme, vyválíme na přibližně 3mm výšku těsta a vykrojíme tvořítkem, vložíme do formy na muffiny a druhým tvořítkem vmáčkneme těsto dovnitř muffinové formy. Před pečením košíčky na dně propícháme, aby se nám dno košíčků nezvedalo.

Vložíme do rozehřáté trouby na 150°C a pečeme přibližně 15-20 minut, okraje začnou růžovět. Vyjmeme a necháme zchladnout, vyjmeme a pokračujeme stejným postupem s druhou várkou.

Mezi pečením druhé dávky si připravíme náplň do košíčků. Rozmixujeme si tyčovým mixérem šmakouna, přidáme najemno rozemleté kešu ořechy, společně propracujeme a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu a opět promícháme.

Na ozdobení použijeme zbylou vyšlehanou kokosovou smetanu, kterou si rozdělíme na dvě části. Jednu část ponecháme, tak jak je a druhou obarvíme 1,5 - 2 polévkovými lžícemi borůvkové šťávy z lesních borůvek.

Když jsou košíčky vychladlé, vložíme do nich náplň ze šmakouna, kešu a kokosové smetany a poté si dáme do dvoukomorového sáčku na zdobení obě smetany a košíčky ozdobíme. Můžeme posypat čerstvým ovocem, a nebo strouhanou čokoládou. Pokud budete chtít zdobit košíčky do výšky, tak bude zapotřebí použít druhou smetanu, měla jsem to jen tak tak.

Podrobné info:
Počet porcí18 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno