

| Ingredience: | |
| Šmakoun s příchutí hlívy ústřičné | 1/2 balení | 
| žloutek | 1 ks | 
| větší cibule | 1 ks | 
| mražené hříbky | hrst | 
| smetana | 100 ml | 
| mleté ořechy | trochu | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | špetka | 
| kmín | špetka | 
| uzená paprika | špetka | 
| čkvěták | 4 větší růžičky | 
| petrželka | dle chuti | 
Šmakoun najde mnoho uplatnění v různých salátech, při přípravě rizota nebo jej lze zapékat s těstovinami, nebo třeba připravit Šmakounové smaženky.
Šmakouna nastrouháme, dochutíme špetkou uzené papriky a troškou kmínu, přidáme žloutek, trošku mletých oříšků na zahuštění, promícháme a tvarujeme placičky, které zprudka opečeme na olivovém oleji.
 Na zpěněné cibulce orestujeme hříbky, ochutíme solí a pepřem, zalijeme smetanou, provaříme a nakonec vmícháme petrželku.
 Příloha - květáková rýže - nahrubo nastrouhaný syrový květák opékáme na cibulce, dochutíme, mírně podlijeme a necháme vydusit.