

| Ingredience: | |
| vepřová kýta | 4 plátky |
| česnek | 6 stroužků |
| sůl | dle chuti |
| sádlo | na smažení |
| máslo | 2 lžíce |
| hladká mouka | dle potřeby |
| vejce + 3 lžíce mléka | 2 ks |
| strouhanka | dle potřeby |
Obyčejný řízek, říkáte si?! To byste se divili, jaký rozdíl je mezi řízkem mdlým a třeba počesnekovanou kýtou smaženou na domácím sádle. Víme, toto cenu za nejdietnější oběd nevyhraje, ale není "nezdravých" potravin, ale množství, ve ktermé si je servírujeme.
Maso naklepeme, z obou stran potřeme prolisovaným česnekem a necháme den až dva v lednici.
Pak maso z obou stran osolíme, protáhneme hladkou moukou, rozšlehanými vejci s mlékem a nakonec ve strouhance. Tu pořádně do masa vmasírujeme a přebytečnou zlehka oklepeme. Na rozpáleném sádle osmažíme zprudka z obou stran dozlatova. Přemístíme do pekáče (nevymazaného), na každý kus masa dáme půl lžíce másla, přiklopíme a vložíme do trouby. Při 200 st. pečeme 30 minut. Poté sundáme poklici, teploty snížíme na 160 st. a ještě 20 minut dopékáme. Řízek je krásně šťavnatý a křehký.