

| Ingredience: | |
| česnek | 1 palice | 
| zeleninový vývar | 1 l | 
| středně velké brambory | 6 ks | 
| větší cibule | 1 ks | 
| hladká mouka | 3 lžíce | 
| máslo + 1 lžíce na závěr | cca 5 lžíce | 
| sůl | dle chuti | 
| mletý černý pepř | dle chuti | 
| sušený medvědí česnek | 1 lžíce | 
| tymián | 1 lžička | 
| smetana ke šlehání | 250 ml | 
| petrželka | na ozdobu | 
| krutony | dle potřeby | 
Česnečka je klasika. Ale už jste ochutnali smetanovou variantu?
Na másle zpěníme cibulku a přidáme mouku. Za stálého míchání asi pět minut restujeme a pak postupně vléváme studený vývar. Přidáme nakrájené brambory a trochu soli. Po uvaření brambor vmícháme tymián, medvědí česnek a stroužky prolisovaného česneku. Pak do polévky vlijeme smetanu ke šlehání a odstavíme.
Nakonec do horké polévky přidáme lžíci studeného másla a necháme je rozpustit. Podáváme se smaženými krutony.
Podrobné info: