

| Ingredience: | |
| menší cibule | 1 ks |
| větší žampiony | 3 ks |
| zakysaná smetana | 1 kelímek |
| smetana na vaření | 100 ml |
| máslo | 1 lžíce |
| česnek | 1 stroužek |
| schwarzwaldská šunka | 50 - 100 g |
| vývar | dle potřeby |
| bílé víno | cca 3 lžíce |
| olej | dle potřeby |
| oregano | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
Rychlá a moc dobrá omáčka na těstoviny.
Oloupanou cibuli nakrájejte najemno, žampiony také oloupejte a nakrájejte na plátky.
Rozpalte pánev a přidejte asi dvě lžíce oleje. Cibulku pozvolna restujte, a když začne hnědnout, přidejte nakrájené žampiony a společně ještě chvíli opékejte. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Potom podlijte trochou vývaru, aby byly žampiony ponořené, osolte, opepřete a nechte asi deset minut podusit pod poklicí. Část vývaru nechte odpařit a ztlumte plotnu. Přidejte zakysanou smetanu a postupně metličkou rozmíchejte. Postupně přilijte i smetanu na vaření. Ochuťte špetkou oregana a česnekem. Vypněte a pozvolna nechte rozpustit lžíci másla. Nechte na mírném plamenu prohřát, nevařte.
Na pánvi zvlášť si rozpalte pár kapek oleje a šunku, nakrájenou na širší nudličky, na něm orestujte do křupava.
Servírujte s těstovinami.
Podrobné info: