

| Ingredience: | |
| velká brambora | 3 ks | 
| mléko | 300 ml | 
| zeleninový vývar nebo hovězí vývar | 1 l | 
| smetana na vaření | 150 ml | 
| uzená paprika | 3 lžičky | 
| pepř | 1 lžička | 
| česnek | 3 stroužky | 
| anglická slanina | 100 g | 
| větší cibule | 1 ks | 
| olej nebo sádlo | 3 lžíce | 
| libeček | kousek | 
| sůl | dle chuti | 
Kdo má rád vůni a chuť uzené papriky, určitě si pochutná na této polévce.
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Opečeme je na lžíci oleje a jemně pokrájené slanině, zalijeme mlékem a spolu s libečekem uvaříme doměkka.
Cibuli nasekáme nadrobno a opečeme na troše oleje dozlatova.
Pak brambory s mlékem ponorným mixérem rozmixujeme (kdo chce, dá si pár brambor stranou a pak je vloží do hotové polévky). K takto zahuštěné polévce dolijeme vývar, přivedeme k varu, přidáme rozetřený česnek, uzenou papriku, osmaženou cibuli a podle chuti dosolíme. Nakonec přilijeme smetanu na vaření, případně přidáme kousky brambor a vypneme.
Podrobné info: